Pet članova njemačke bande osuđeno za pljačku dragulja u Dresdenu

Lopovi su opljačkali robu vrijednu više od 113 miliona eura iz Zelenog trezora u Dresdenu 2019. godine.

Ukradenu zbirku iz Dresdena sakupio je u 18. stoljeću August Snažni, vladar Saske i kasnije kralj Poljske (Screenshot/Policija Saske, Reutersa)

Njemački sud osudio je pet članova bande na do šest godina zatvora zbog krađe neprocjenjivih dragulja iz 18. stoljeća iz muzeja u Dresdenu u pljački koja je opisana kao najveća pljačka umjetnina u modernoj historiji.

Osuđeni muškarci, koji su u utorak izgledali kao da im je laknulo relativno blagim kaznama, članovi su “klana Remmo”, šire porodice koja se uglavnom nalazi u Berlinu i poznata je po mreži veza s organiziranim kriminalom.

Dijamanti ukradeni prilikom provale u muzej Gruenes Gewoelbe (Zeleni trezor) u Dresdenu 2019. sadržavali su više od 4.300 dijamanata procijenjene vrijednosti na više od 113 miliona eura.

Među njima su bila zvijezda na prsima poljskog Ordena bijelog orla i ukrasni pokrivač za glavu s dijamantima. Međutim, policija je rekla da je većina ukradenih dragulja pronađena.

Šest Nijemaca, svi u svojim 20-ima, bili su optuženi za tešku organiziranu krađu i tešku paljevinu.

Petero članova iste porodice osuđeno je na kazne između četiri godine i četiri mjeseca i šest godina i dva mjeseca. Šesti član porodice je oslobođen.

Blage kazne

Međutim, sporazum o priznanju krivnje naišao je na kritike, a predsjednik berlinskog udruženja tužitelja, Ralph Knispel, istaknuo je da se od optuženih nije tražilo da otkriju svoje suučesnike.

“Pitanje je kakvu poruku to šalje” drugim kriminalcima, rekao je Knispel za javni servis RBB.

Tužitelji su rekli da su muškarci unaprijed prepilili dio prozorske rešetke i ponovno ga pričvrstili kako bi ušli u zgradu što je brže moguće tokom pljačke.

Ukradenu dresdensku kolekciju sakupio je u 18. stoljeću August Snažni, vladar Saske i kasnije kralj Poljske, koji je naručivao sve više briljantnog nakita kao dio svog rivalstva s francuskim kraljem Lujem XIV.

Blago je preživjelo saveznička bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, da bi ga Sovjetski Savez uzeo kao ratni plijen. U Dresden, historijski glavni grad pokrajine Saske, vraćeno je 1958. godine.

Izvor: Agencije