Peking: Razbit ćemo svaki oblik nezavisnosti Tajvana

Kineska narodnooslobodilačka armija nastavlja jačati vojnu obuku i pripreme te će odlučno razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, što uključuje pokušaje vanjskog miješanja.

Tajvan pokušava ojačati zapadnu podršku prije moguće kineske invazije (Reuters)

Kina je spremna “razbiti svaki oblik nezavisnosti Tajvana”, izjavio je u utorak glasnogovornik Kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

Kazao je na konferenciji za novinare u Pekingu kako je nedavno jačanje saradnje vojski SAD-a i Tajvana “izuzetno pogrešan i opasan potez”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Kineska narodnooslobodilačka armija nastavlja jačati vojnu obuku i pripreme i odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, što uključuje pokušaje vanjskog miješanja. Odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, naveo je Tan.

S najvećom mornaricom na svijetu, borbenim avionima najnovije generacije i ogromnim arsenalom balističkih projektila, Peking intenzivira prijetnje slanjem aviona i ratnih brodova u vode i zračni prostor oko Tajvana.

Snažna podrška SAD-a

Istovremeno, kineska vojska se, s više od dva miliona pripadnika, smatra najvećom na svijetu.

Tajvan ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, a Republikanska i Demokratska stranka traže od predsjednika Joea Bidena da odobri izvoz vojne opreme na Tajvan u vrijednosti od 19 milijardi dolara.

Zvanični Peking ističe da je Tajvan kineska teritorija, dok vlasti u Taipeiju tvrde da je Tajvan nezavisna država.

Izvor: Agencije