G7 će pokazati zajednički stav prema Kini priznajući individualne veze

Čelnici G7 pokazat će na samitu u Japanu jedinstven stav prema Kini, priznajući svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki zvaničnik.

Nakon trodnevnog samita koji počinje u petak, Biden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju (Reuters)

Čelnici G7 pokazat će na samitu grupe, koji se ove sedmice održava u Japanu, a na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden, jedinstven stav prema Kini zasnovan na zajedničkim vrijednostima, priznajući, međutim, svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki zvaničnik, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Zabrinuti Japan

Biden će tokom posjete Japanu pokazati da Washington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indopacifičkoj regiji, rekao je zvaničnik Reutersu, želeći ostati anoniman.

Nakon trodnevnog samita koji počinje u petak, Biden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju na sastanak grupe poznate kao Quad (Australije, Indije, Japana i SAD).

Na pitanje hoće li čelnici grupe sedam bogatih zemalja – Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država – pokazati jedinstven stav prema Kini, drugoj najvećoj ekonomiji svijeta i glavnom rivalu SAD-a za premoć u svijetu, dužnosnik je odgovorio: “Premda G7 djeluje na temelju konsenzusa, domaćini imaju veliku ulogu u određivanju agende, a Japanci su jako, jako zabrinuti za važna pitanja privredne sigurnosti, uključujući i u odnosima s Kinom.”

Macronova posjeta

“Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni u pristupu utemeljenom na zajedničkim vrijednostima. Istovremeno, svaka zemlja iz G7 sama će određivati svoje odnose s Kinom, ali svi stojimo iza načela koja će voditi sve naše odnose”, rekao je.

Dodao je kako je SAD “jako optimističan” iako je to “jedno od složenijih pitanja” za G7 u Hirošimi.

Razlike među državama u pogledu toga kako se postaviti prema Kini pojavile su se nakon posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu prošlog mjeseca. On je pozvao Evropsku uniju da smanji svoju ovisnost o SAD-u i upozorio da se EU neće uvući u krizu oko Tajvana koju pokreću “američki ritam i kineska pretjerana reakcija”.

Prije dvije godine u Velikoj Britaniji čelnici G7 kritizirali su Kinu u pitanju ljudskih prava.

Američki zvaničnik rekao je da će se G7 fokusirati na potrebu pružanja podrške zemljama u razvoju pogođenim nedavnim problemima, uključujući dug i klimatske promjene, a čelnici će se složiti da je potrebna snažna akcija u ubrzanju tranzicije prema čistoj energiji.

Trilaterala na marginama

Na pitanje može li se očekivati sporazum G7 o ograničavanju izvoza tehnologije poluvodiča u Kinu i postoji li konsenzus o tom pitanju, zvaničnik je odgovorio:

“Postoji konsenzus o potrebi sigurnosti tehnologije. Ne želim nagađati kakav će sporazum biti, ali mislim da među zemljama koje su najveći igrači na polju poluvodiča, postoji vrlo širok sporazum i značajan stepen konsenzusa… Mislim da možete očekivati opći sporazum o načelima kojima će se definirati odnosi s Kinom.”

On je rekao da očekuje trilateralni samit na marginama G7 između Bidena i čelnika Japana i Južne Koreje koji će pokriti pitanja ekonomske sigurnosti, širenja vojnih vježbi i zajedničke zabrinutosti za Sjevernu Koreju.

Izvor: Agencije