CIA pozvala Ruse da se jave, Moskva stavila špijune u pripravnost

Američka obavještajna agencija objavila je video u kojem od Rusa traži da podijele informacije koje bi mogle biti ‘vrednije nego što misle’.

Američka Centralna obavještajna agencija objavila je video koji cilja ruske špijune (Screenshot CIA/YouTube)

Nakon što je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila video koji potiče Ruse da stupe u kontakt putem sigurnog internetskog kanala, Kremlj je u utorak saopćio da njegove agencije prate aktivnosti zapadnih špijuna.

Kratki video CIA-e na ruskom jeziku popraćen je tekstom u kojem stoji da agencija želi čuti vojne oficire, obavještajne stručnjake, diplomate, naučnike i ljude s informacijama o ruskoj ekonomiji i njezinom vodstvu.

“Kontaktirajte nas. Možda ljudi oko vas ne žele čuti istinu. Mi želimo”, stoji u tekstu.

Objavljen gotovo 15 mjeseci nakon rata Moskve s Ukrajinom, video poziva Ruse da preuzmu kolosalan rizik.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je svoje sunarodnjake da budu na oprezu protiv izdajnika, a Parlament je prošlog mjeseca izglasao povećanje kazne za državnu izdaju s 20 godina na doživotni zatvor.

U videu – objavljenom na službenom YouTube kanalu CIA-e i aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, popularnoj u Rusiji – muški glas razmišlja o značenju herojstva i izdržljivosti dok se vide usamljeni pojedinci kako odmjeravaju svoje odluke: muškarac koji se provlači kroz snijeg i žena koja gleda kroz prozor.

‘Provokacija FSB-a’

“Lako nas pokolebaju laži. Ali mi znamo kakva je naša stvarnost. Stvarnost u kojoj živimo. I stvarnost o kojoj pričamo šapatom,” kaže glas.

Na kraju, muškarac i žena prikazani su u odvojenim scenama s prstima koji lebde iznad ekrana mobitela s poveznicom: “Kontaktirajte CIA-u”.

“Ovo je moja Rusija. Ovo će uvijek biti moja Rusija. Izdržat ću. Moja će porodica izdržati. Živjet ćemo dostojanstveno zbog mojih postupaka”, zaključuje glas u poruci.

Upitan o videu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije obratio pažnju na njega, ali je dodao: “Uvjeren sam da naše specijalne službe prate ovaj prostor na potreban način.”

Dodao je: “Svi dobro znamo da CIA i druge zapadne obavještajne službe ne smanjuju svoje aktivnosti na teritoriju naše zemlje.”

Neki su Rusi skeptično reagirali na video na društvenim mrežama, rekavši da izgleda kao “provokacija” ruske Federalne sigurnosne službe (FSB).

U tekstu koji ga prati navedeno je da se kontakt može sigurno odvijati putem Tora, sistema za anonimnu online komunikaciju. Usmjerio je gledatelje na drugi video za upute o tome kako koristiti Tor.

“CIA želi znati istinu o Rusiji i tražimo pouzdane ljude koji znaju i mogu nam reći tu istinu”, navedeno je.

“Vaše informacije mogu biti vrednije nego što mislite.”

Izvor: Agencije