Brojne Rohinje smrtno stradale u ciklonu koji je pogodio Mijanmar

Država Rakhine u Mijanmaru podnijela je najveći teret nedjeljne oluje koja je izazvala vjetrove jačine do 210 kilometara na sat i čupala krovove s kuća, a oluja je pogodila glavni grad države Sittwe.

Zapadna regija Mijanmara dom je stotinama hiljada Rohinja (AFP)

Veliki broj muslimana Rohinja poginuo je u Mijanmaru kada je ciklon Mocha pogodio zemlju tokom vikenda, rekli su stanovnici, humanitarna grupa i medijska kuća, uz prijavu velike štete, a mnoga područja postala su nepristupačna.

Država Rakhine u Mijanmaru podnijela je najveći teret nedjeljne oluje koja je izazvala vjetrove jačine do 210 kilometara na sat i čupala krovove s kuća, a oluja je pogodila glavni grad države Sittwe, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Nevladina humanitarna organizacija Partners objavila je na Twitteru da je bilo mnogo mrtvih i povrijeđenih, pozivajući se na svoje izvore na terenu.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti broj žrtava. Državni mediji Mijanmara u ponedjeljak su objavili da su tri osobe poginule.

“Povećavamo naše napore da obezbijedimo zalihe pomoći kao što su riža i cerade zajednicama Rohinja pogođenim ciklonom Mocha koliko god smo u mogućnosti”, navode Partners u objavi na Twitteru.

Milioni u kampovima

Zapadna regija Mijanmara dom je stotinama hiljada Rohinja, progonjene manjine koju su uzastopne vlade odbijale priznati.

Više od milion živi u velikim kampovima u susjednom Bangladešu, a pobjegli su od vojnih obračuna posljednjih godina.

Novinski portal Myanmar Now objavio je da su 22 Rohinje smrtno stradale.

Državni mediji Mijanmar nisu spominjali žrtve, ali navode da je šef hunte Min Aung Hlaing posjetio Sittwe kako bi procijenio štetu, donirao novac i dao upute o odgovoru.

Prije nego što je oluja stigla na kopno u nedjelju, oko 400.000 ljudi je evakuisano u Mijanmaru i Bangladešu.

Izvor: Agencije