AI: Broj smaknuća u svijetu najveći od 2017.

Prema podacima ove organizacije za ljudska prava, 2022. u dvadeset država smrtna kazna je izvršena nad 883 osobe.

Iz AI optužuju Iran da je "u očajničkom pokušaju da uguši narodnu pobunu oduzeo život ljudima koji su samo koristili svoje pravo na proteste". (Reuters - Ilustracija)

Približno 900 osoba je smaknuto u 20 država svijeta tokom 2022. godine, što je najviše od 2017, upozorio je Amnesty International (AI) u godišnjem izvještaju o smrtnoj kazni, osudivši “smrtonosno ludilo” u nekim državama, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Broj pogubljenja u 2022. dosegao je najviši nivo u posljednjih pet godina, a tomu su najvećim dijelom pridonijele države Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u kojima je zavladalo smrtonosno ludilo”, ističu iz AI.

Optuženi Iran

Prema podacima te organizacije za ljudska prava, u 2022. u dvadeset država smrtna kazna je izvršena nad 883 osobe, što je porast od 53 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Strelovit porast broja smaknuća, u koji nisu uračunate najvjerovatnije hiljade pogubljenih u Kini prošle godine, može se uglavnom pripisati bliskoistočnim i sjevernoafričkim zemljama, gdje je u 2021. smaknuto 520, a u 2022. čak 825 osoba”, navodi Amnesty.

U Saudijskoj Arabiji je “samo u jednom danu pogubljen 81 zatvorenik”, rekla je Agnes Callamard, generalna tajnica AI-ja.

Uz to je optužila Iran da je “u očajničkom pokušaju da uguši narodnu pobunu oduzeo život ljudima koji su se samo koristili svojim pravom na proteste”.

Neki ukinuli smrtnu kaznu

Iz AI ujedno ističu kako je ukupni broj ljudi nad kojima je u 2022. izvršena smrtna kazna zapravo “znatno veći” zbog “tajnosti kojom je okruženo izvršenje smrtne kazne u državama kao što su Kina, Sjeverna Koreja i Vijetnam”.

“Premda ne znamo tačan broj smaknutih u Kini, ta je država nesumnjivo predvodnik u broju smaknuća”, dodaje Amnesty.

Iz izvještaja ipak probija “nota optimizma” jer je šest zemalja u 2022. potpuno ili djelimično ukinulo smrtnu kaznu.

Kazahstan, Papua Nova Gvineja, Sijera Leone i Centralnoafrička Republika ukinule su smrtnu kaznu za sva kaznena djela, a Ekvatorijalna Gvineja i Zambija samo za krivična djela u građanskom pravu.

Izvor: Agencije