Traži se hitna reakcija kako bi SAD mogao nastaviti plaćati račune

Vlada SAD-a bi mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije suspendirati gornju granicu duga, koja sada iznosi 31.400 milijardi dolara.

Joe Biden insistira na podizanju gornje granice duga bez ikakvih uslova, što republikanci odbijaju (EPA)

Američki zakonodavci moraju hitno reagirati kako bi Sjedinjene Američke Države mogle nastaviti plaćati račune, poručio je u ponedjeljak zamjenik američkog ministra finansija Wale Adeyemo.

Dodao je da bi nemogućnost plaćanja računa od vlade SAD-a donio štetu američkoj, ali i svjetskoj ekonomiji u predstojećem periodu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Adeyemo je za američke medije rekao da će doći do povećanja troškova zaduživanja, kao i da će ljudi biti manje spremni da ulažu u imovinu zasnovanu na dolarima.

Republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevin McCarthy istakao je da su Kongres i Bijela kuća još uvijek daleko od postizanja dogovora o planu za podizanje granice državnog duga.

Kongres ima sve manje vremena da postigne dogovor o podizanju gornje granice duga savezne vlade, koja sada iznosi 31.400 milijardi dolara.

Produžavana ili revidirana 78 puta od 1960.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti pozajmljivati novac i, istovremeno, dovele je u situaciju da ne može otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je ranije da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije suspendirati gornju granicu duga.

Republikanci u Zastupničkom domu zahtijevaju da se prethodno drastično smanji potrošnja i ponište neke odluke demokratskog predsjednika Joe Bidena, uključujući njegov program otpisivanja studentskih kredita i poreske olašice za zelenu energiju.

Biden insistira na podizanju gornje granice duga bez ikakvih uslova, a kaže da se o tom pitanju ne može pregovarati.

Gornja granica američkog državnog duga je podizana, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

Izvor: Agencije