Kineski policajci ‘možda rade’ na teritoriji Kanade

Postoji mogućnost da u Kanadi radi više ‘kineskih policijskih stanica’, izjavio je ministar javne sigurnosti Kanade Marco Mendicino.

Mendicino tvrdi da će kanadska policija spriječiti miješanje u vezi stranih 'policijskih stanica' (Reuters)

Postoji mogućnost da u Kanadi radi više ”kineskih policijskih stanica”, izjavio je ministar javne sigurnosti Kanade Marco Mendicino.

Kako navodi Reuters, ova izjava je uslijedila mjesecima kasnije nakon što je kanadska policija u martu saopštila da je u toku istraga da li se u dvije mjesne zajednice u Montrealu koriste za zastrašivanje ili maltretiranje Kanađana kineskog porekla, prenosi Tanjug.

”Uvjeren sam da je Kraljevska kanadska konjička policija preduzela konkretne mjere da preduprijedi bilo kakvo strano miješanje u vezi sa tim takozvanim policijskim stanicama, i da će, ako se pojave nove policijske stanice i slično, nastaviti da preduzimaju odlučne poteze”, rekao je Mendicino.

Kina je odbacila optužbe o miješanju u kanadske poslove.

Protjerivanje diplomata

Prošle sedmice Kanada je proterjala kineskog diplomatu Zhao Weija nakon optužbe da targetira kanadskog zastupnika koji je kritičan prema tretmanu Kine prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

Nakon toga je Kina protjerala kanadsku diplomatkinju Jeniffer Lynn Lalonde iz Šangaja.

Vlada kanadskog premijera Justina Trudeaua se našla pod pritiskom da zaustavi navodna kineska uplitanja i pokrene javnu istragu o tome.

Njegova je vlada imenovala posebnog istražitelja koji će istražiti to pitanje.

Kanadski mediji objavili su nekoliko izvještaja u kojim navode tvrdnje anonimnih obavještajnih izvora da je kineska vlada planirala uplitanje u posljednja dva izbora u Kanadi.

Peking je odbacio te optužbe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada