Kina osudila američkog državljanina na doživotnu robiju

Presuda dolazi u vrijeme kada američki predsjednik Joe Biden putuje u japanski grad Hiroshimu na samit Grupe sedam velikih industrijskih sila, nakon čega slijedi posjeta Papui Novoj Gvineji.

Odnosi između Washingtona i Pekinga pali su na historijski minimum (EPA)

Kina je osudila 78-godišnjeg američkog državljana na doživotnu robiju zbog optužbi za špijunažu.

Takve istrage i suđenja se održavaju iza zatvorenih vrata i malo ili nimalo informacija se objavljuje u javnosti, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Odnosi između Washingtona i Pekinga pali su na historijski minimum u jeku sporenja o trgovini, tehnologiji, ljudskim pravima i sve agresivnijeg pristupa Kine u njenim teritorijalnim pretenzijama.

Selektivne optužbe za špijunažu

Presuda dolazi u vrijeme kada američki predsjednik Joe Biden putuje u japanski grad Hiroshimu na samit Grupe sedam velikih industrijskih sila, nakon čega slijedi posjeta Papui Novoj Gvineji, pacifičkoj otočkoj državi u regiji u kojoj Kina želi povećati ekonomski, vojni i diplomatski utjecaj.

Iako sud u Suzhouu nije ponudio nikakve naznake povezanosti s ukupnim odnosima Kine i SAD-a, optužbe za špijunažu vrlo su selektivne i dokazi koji ih potkrepljuju nisu objavljeni. To je standardna praksa većine zemalja koje žele osigurati svoje lične veze, mreže i pristup informacijama.

Autoritarni politički sistem Kine i apsolutna kontrola vladajuće Komunističke partije nad pravnim stvarima, građanskim društvom i slobodom informacija sprečavaju, međutim, zahtjeve za dodatne informacije, kao i sudske žalbe.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada