Izveštaj: FBI nije imao dokaze o dosluhu Trumpa i Rusije

Specijalni savjetnik John Durham je optužio Federalni istražni biro da se prema istrazi o bivšem predsjedniku SAD-a odnosio drugačije nego prema drugim politički osjetljivim istragama.

John Durham je objavio izvještaj na 306 stranica (EPA)

Američki Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za početak istrage o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa 2016. godine i previše se oslanjao na savjete Trumpovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izvještaju američkog specijalnog savjetnika Johna Durhama.

U izvještaju na 306 stranica Durham je zaključio da američke obavještajne službe i organi za provođenje zakona nisu imali nikakve “stvarne dokaze” o dosluhu Trumpovog tima i Rusije prije pokretanja istrage “Crossfire Hurricane”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Durham je u izvještaju optužio FBI da se prema istrazi o Trumpu odnosio drugačije nego prema drugim politički osjetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage Trumpova protukandidatkinja bila Hillary Clinton.

Kraj četverogodišnje istrage

“Ministarstvo i FBI nisu uspjeli održati važnu misiju stroge vjernosti zakonu u vezi s određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izvještaju. Osoblje FBI-ja pokazalo je nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih lica i subjekata”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj označava kraj četverogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine, kada je tadašnji državni tužilac William Barr imenovao Durhama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-ja prilikom istrage o navodnom dosluhu Trumpovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Izvor: Agencije