‘Haaretz’: Vojna nadmoć Izraela nije rezultirala uspjehom u Gazi

Ovo nije prvi put da vlada smatra kako je lakše pokrenuti vojnu operaciju u Pojasu Gaze nego je zaustaviti, piše izraelski list.

Palestinci slave sporazum o prekidu vatre u Gazi (Anadolija)

Nakon višestrukih napora, egipatska obavještajna služba uspjela je postići prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada u Pojasu Gaze, nakon skoro pet dana borbi.

No, je li Izrael mogao, zahvaljujući vojnoj prednosti, diktirati uslove za zaustavljanje borbi?

Amos Harel u izvještaju u izraelskom listu Haaretz ističe kako se to nije dogodilo.

Naglašava da ovo nije prvi put da Izraelska vlada smatra kako je lakše pokrenuti vojnu operaciju u Gazi nego je zaustaviti.

Naveo je da je izjava Islamskog džihada, Hamasa i drugih grupa u Gazi potvrdila da su borbe okončane, a Izrael se upozorava da se ne vraća na politiku ciljanih atentata.

‘Izraelci izgube strpljenje’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije je izdao saopćenje koje je, kako se činilo, potvrdilo prekid vatre.

Dodao je da je Izrael u petak i subotu čekao pomoć egipatske obavještajne službe, u nadi da će se postići trajni prekid vatre s pokretom Islamski džihad u Pojasu Gaze koji, čini se, nije žurio s okončanjem borbi kako bi nešto ostvario.

Harel je jasno stavio do znanja da Izrael, uprkos jasnoj vojnoj superiornosti i ograničenoj šteti koju je uzrokovao Islamski džihad, nije bio u stanju diktirati izlaznu strategiju iz posljednjeg sukoba – ni u odabiru trenutka, ni u uvjetima koje je tražio.

Dodao je da je jasno da Izrael nema mnogo koristi od nastavka operacije, što duže bude trajala, to će biti teže odrediti i pogoditi nove ciljeve, a rizik od slučajnog pogađanja civila bi bio sve veći.

Kaže kako je to razlog zbog kojeg su izraelska vojska i zvaničnici Shin Beta još od prošlog četvrtka preporučili Vladi da traži prekid vatre.

Autor ističe da je opasnost za izraelske donosioce odluka bila i politička, jer je nastavak raketnih napada mogao dovesti do toga da Izraelci izgube strpljenje i povuku podršku vladinim akcijama.

‘Zarobljeni u vlastitoj zamci’

Međutim, Harel smatra da se ključ za prekid vatre nije nužno nalazio u rukama Izraela.

Postoji mogućnost da je Islamski džihad naučio iz prethodne runde, koja je trajala tri dana u augustu prošle godine, da se isplati nastaviti sa sukobom još malo, čak i ako ne uspije prouzrokovati mnogo izraelskih žrtava, jer je sposobnost pokreta da nastavi i izdrži neko vrijeme u sukobu s izraelskom vojskom sama po sebi postignuće.

Zbog toga je Izrael, uprkos početnom vojnom uspjehu, do subote bio zarobljen u zamci koja mu nije omogućila da završi operaciju, što je u određenoj mjeri govorilo o tome da ne postoji izlaz iz njegove opće strategije u pogledu Gaze, prema Harelu.

Izvor: Agencije