Bijela kuća tvrdi kako Iran i Rusija pojačavaju vojnu saradnju

Nastavljaju se kontakti oko prodaje naoružanja, što je štetno za Ukrajinu, Bliski istok i međunarodnu zajednicu, saopćeno je iz Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Ukrajinske vlasti kažu da Iran opskrbljuje Rusiju dronovima 'kamikazama' Shahed-136 (Reuters)

Iran i Rusija “pojačavaju vojnu saradnju bez presedana”, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby i dodao da Moskva želi nabaviti savremenije iranske bespilotne letjelice.

“Koristimo alate koji su nam na raspolaganju da otkrijemo i ometamo ove aktivnosti i spremni smo učinitio više”, rekao je on i dodao da će SAD narednih dana saopćiti nove sankcije protiv uključenih u transakcije dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, u pitanju je vojno partnerstvo Irana i Rusije koje je štetno za Ukrajinu, Bliski istok i međunarodnu zajednicu, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Partnerstvo protiv Zapada

“Nastavljaju se kontakti Irana i Rusije oko prodaje naoružanja, posebno savremenijih dronova”, kazao je Kirby i dodao da je Iran od augusta isporučio Rusiji više od 400 dronova, uglavnom tipa Shahed.

Rusija i Iran su oformili partnerstvo iz koristi protiv zapadnih sila prije više desetljeća, ali taj je odnos historijski bio obojen nepovjerenjem i oprezom.

Kako je ranije objavio Foreign Policy, rat u Ukrajini je to promijeniti, natjeravši Moskvu da prihvati Iran kao jednog od glavnih stranih partnera u pokušaju da osigura prijeko potrebne vojne potrepštine iz Teherana i nađe izlaz za sankcijama oslabljenu ekonomiju.

Izvor: Agencije