Analitičari: Kineski nosači aviona još nisu opasnost za mornaricu SAD-a

Moglo bi proći više od decenije prije nego što oni postanu ozbiljna prijetnja američkoj mornarici u regiji Pacifika, navode analitičari i atašei.

I Liaoning - preuređeni bivši sovjetski nosač na slici - i kineski Shandong imaju rampe za uzlijetanje, umjesto katapulta kao na američkim nosačim što utiče na njihov kapacitet (Reuters)

Kineski nosači aviona brinu Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike na području Pacifika, ali moglo bi proći više od decenije prije nego što oni postanu ozbiljna prijetnja američkoj mornarici u toj regiji, tvrde pomorski stručnjaci, prenosi Hina pozivajući se na Reuters, te dodaju kako se čini da su kineski vojni zvaničnici i analitičari toga svjesni.

Službeni glasnik kineske vojske PLA Daily u oktobru je objavio intervju sa zamjenikom načelnika glavnog štaba Daijem Xingom koji je priznao “mnoge nedostatke u pripremama za rat”, te jaz između nivoa obuke mornara i borbenih zahtjeva.

Septembarski uvodnik objavljen u magazinu koji vodi proizvođač oružja kineske vojske, pod naslovom “Četiri velike prednosti koje kineska vojska ima u napadu na Tajvan”, nije spominjao ulogu kineskih nosača.

Umjesto toga, rečeno je, kineske kopnene balističke rakete bile bi dovoljne da nadjačaju potencijalnu intervenciju američkih nosača. Dva ranija uvodnika u istoj publikaciji istakla su da će nosači aviona ostati u povojima u doglednoj budućnosti i da bi drugi površinski brodovi bili korisniji u sukobu u Istočnom kineskom moru.

Drugi članci u sličnim publikacijama ocrtavaju probleme zapošljavanja i obuke pilota, ranjivosti na napade podmornica i pitanja komande – za koje neki strani analitičari kažu da je problem za mornaricu koja još uvijek plovi s političkim komesarima kao izvršnom vlasti.

Operativni problemi

Iako su kineski nosači Liaoning i Shandong uplovili u zapadni Pacifik posljednjih mjeseci, približavajući se američkim bazama na Guamu, ostali su u dometu obalnih baza kineske avijacije. Povremeno su se kineski piloti nosača oslanjali na kopnene aerodrome za polijetanja i slijetanja, kao i za dodatnu zračnu zaštitu i nadzor, rekli su atašei Reutersu.

Slijetanje aviona noću i po lošem vremenu, naprimjer – što je ključno za dalekometne operacije nosača – i dalje je daleko od rutine, reklo je nekoliko atašea i analitičara.

Također, u potencijalnom sukobu bi kineski nosači bili ranjivi na raketne i podmorničke napade, rekli su neki od stručnjaka, ističući da mornarica Narodne oslobodilačke vojske nije usavršila zaštitu nosača aviona, pogotovo protivpodmorničko djelovanje.

I Liaoning – preuređeni bivši sovjetski nosač – i kineski Shandong imaju rampe za uzlijetanje, umjesto katapulta kao na američkim nosačima, koje ograničavaju broj i domet avina na brodu.

Protivpodmornički helikopteri djeluju i s nosača i s kineskih krstarica tipa 055, ali nosači tek trebaju rasporediti avione za rano upozoravanje, oslanjajući se do sada na kopnene avione, reklo je 10 stručnjaka.

Novi avion, KJ-600, dizajniran da obavlja sličnu ulogu kao E-2C/D Hawkeye lansiran s američkih nosača, još je u fazi testiranja, navodi se u posljednjem godišnjem izvještaju Pentagona o kineskoj vojsci.

Projekt nosača bez nuklearnog pogona

Srednjoročno gledano, Kina će vjerovatno početi slati borbene grupe u Indijski okean, gdje je sada kineska prisutnost minimalna osim rutinskih podmorničkih operacija, rekli su atašei i odbrambeni analitičari. Pristanište prve veće kineske pučinske vojne baze u Džibutiju nedavno je produženo i sada ondje može stati nosač, navodi se u izvještaju Pentagona.

Dok Liaoning i Shandong postepeno povećavaju tempo svojih vježbi, Kina se priprema za testiranje svog nosača nove generacije, Fujiana nosivosti 80.000 tona, objavili su državni mediji prošlog mjeseca.

Fujian je znatno veći, iako na konvencionalan pogon, i lansirat će avione pomoću elektromagnetskih katapulta. Očekuje se da će brod, za koji se u izvještaju Pentagona navodi da bi mogao biti operativan nakon 2024, nositi nove varijante mlaznog lovca J-15, zamjenjujući postojeći model za koji strani analitičari smatraju da nema dovoljno snage.

Jedan od pokazatelja kineskih ambicija, rekli su atašei, bit će ako nosači izgrađeni nakon Fujiana budu na nuklearni pogon poput američkih, što će omogućiti globalni domet.

Nekoliko država ima nosače aviona i helikoptera u sastavu svojih mornarica, ali SAD je i dalje najdominantniji, sa 11 borbenih grupa nosača s globalnim dosegom.

Izvor: Agencije