SAD: Upozorenje na rizik u vezi sa državnim dužničkim obavezama

Ured za budžet američkog Kongresa predviđa da “ako granica duga ostane nepromijenjena, postoji značajan rizik da u jednom trenutku u prve dvije sedmice juna Vlada više neće moći plaćati sve svoje obaveze”.

Ministrica finansija Janet Yellen je nekoliko puta upozoravala na ovu situaciju (EPA)

Ured za budžet američkog Kongresa (CBO) upozorava na “značajan rizik” u vezi sa državnim dužničkim obavezama u prvoj polovini juna u jeku krize limita javnog duga, javlja Anadolija.

CBO predviđa da “ako granica duga ostane nepromijenjena, postoji značajan rizik da u jednom trenutku u prve dvije sedmice juna Vlada više neće moći plaćati sve svoje obaveze”.

“Obim u kojem će Trezor moći finansirati tekuće obaveze Vlade ostat će neizvjestan tokom maja, čak i ako Trezor konačno ostane bez sredstava početkom juna”, navodi se u izvještaju.

Značajan rizik

CBO je upozorio da će Vlada Sjedinjenih Američkih Država morati odgoditi plaćanje za neke aktivnosti, neisplativši svoje dužničke obaveze, ako se limit duga ne podigne ili suspenduje prije nego što se iscrpe gotovina i vanredne mjere Trezora.

Američki predsjednik Joe Biden i ministrica finansija Janet Yellen su posljednjih mjeseci pozvali Kongres da poduzme brze mjere za podizanje limita duga kako bi se izbjegla opasnost da Sjedinjene Američke Države ne ispune obaveze plaćanja duga.

Izvor: Agencije