Neregularni ulasci u EU na srednjem Mediteranu dosegli nezapamćenu razinu

Između januara i aprila broj neregularnih ulazaka u Evropsku uniju preko srednjeg Mediterana porastao je gotovo 300 posto u odnosu na isto razdoblje 2022.

Priljev migranata preko srednjeg Mediterana dosegao je nezapamćenu razinu (EPA)

Priliv migranata preko srednjeg Mediterana dosegao je nezapamćenu razinu jer su krijumčarske bande sve organiziranije i puno lakše izrađuju improvizirana plovila, rekao je za AFP ravnatelj Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex), prenosi Hina.

Između januara i aprila broj neregularnih ulazaka u Evropsku uniju preko srednjeg Mediterana porastao je gotovo 300 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., dosegnuvši 42.200.

“Takvo što dosad nisam vidio”, rekao je u petak Hans Leijtens, direktor evropske agencije u razgovoru za AFP, dodavši da je taj broj nešto više od polovice 80.700 neregularnih ulazaka u EU zabilježenih od početka godine.

“U ovom trenutku bilježimo rast od 1100 posto u odnosu na prošlu godinu, napose iz Tunisa”, rekao je Leijtens.

Promjena načina rada

Po riječima Hansa Leijtensa, takvo povećanje je posljedica promjene načina rada krijumčara i jeftinijeg krijumčarenja migranata.

“Trenutno se koriste malim metalnim plovilima koje na plaži mogu izraditi za jedan dan”, a stoje oko 1000 eura, rekao je Leijtens.

“Manja cijena znači da im treba veći broj ljudi. To može objasniti ovakve brojeve”, dodao je.

Po riječima ravnatelja Frontexa, krijumčari su sve organiziraniji i međusobno se natječu “a nemaju problema s gubitkom ljudskih života”. U barem jednom slučaju, rekao je, konkurencija je potopila brodicu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada