Izrael i Islamski džihad dogovorili primirje u Gazi

U pet dana izraelskih napada na Pojas Gaze ubijena su najmanje 33 Palestinca, a 110 ih je ranjeno.

Od početka izraelskih napada na Gazu prije pet dana, poginula su najmanje 33 Palestinca, a ranjeno ih je 110 (Reuters)

Izrael i pokret Islamski džihad u Gazi dogovorili su primirje koje će stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu, rekli su palestinski dužnosnici, signalizirajući kraj najgore epizode prekogranične vatre od desetodnevnog razaranja 2021.

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaju sporazuma, izvijestio je egipatski televizijski kanal Al-Qahera News, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“U svjetlu dogovora palestinske i izraelske strane, Egipat objavljuje da je postignut prekid vatre između palestinske i izraelske strane”, stoji u tekstu sporazuma u koji je Reuters imao uvid.

“Dvije strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila, rušenja kuća, prestanak ciljanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu”, rečeno je.

Glasnogovornik Islamskog džihada potvrdio je da je postignuto primirje, dok izraelski dužnosnici zasad nisu.

Ranije, izraelske snage ubile su dva i ranile tri Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, dok su izraelski zračni napadi na Pojas Gaze jutros nastavljeni peti dan zaredom.

Napad na izbjeglički kamp

Palestinsko ministarstvo zdravlja tvrdi da je Izrael u subotu napao izbjeglički kamp Balata u Nablusu, na sjeveru Zapadne obale.

Obje žrtve, identifikovane kao 19-godišnji Adnan Wasim Yousef al-Araj i Saed Jihad Shaker Mashas, ubijeni su pucnjevima u glavu, navedeno je.

Smrtonosni upadi u Nablus posljednji su u seriji izraelskih napada na okupiranoj Zapadnoj obali od početka ove godine.

U međuvremenu, Izrael je nastavio sa zrčanim napadima na Gazu, dok su se na jugu Izraela oglasile sirene za zračnu opasnost, nakon što su iz enklave lansirali projektili.

“Bili smo svjedoci još jedne noći pune bombardiranja, a ispaljivanje raketa se pojačalo u subotu rano ujutro”, rekla je Al Jazeerina reporterka Youmna El Sayed, izvještavajući iz enklave.

U izraelskim napadima gađano je više gradova u Pojasu Gaze, uključujući dva kvarta u samoj Gazi koja su potpuno uništena.

Izraelska vojska tvrdi da gađa komandne centre naoružane grupe Palestinski islamski džihad i raketne lansere.

Nakon toga, iz Gaze su lansirane rakete prema Izraelu.

Od početka izraelskih napada na Gazu prije pet dana, poginula su najmanje 33 Palestinca, a ranjeno ih je 110.

Izvor: Al Jazeera i agencije