Grčka: Pitanje ratne reparacije s Njemačkom otvoreno

Otkako je Grčka upala u tešku finansijsku krizu 2010. godine iz Atine se sve više čuju pozivi na ratnu odštetu od Njemačke.

Tokom Drugog svjetskog rata, sile osovine su okupirale Grčku više od tri godine prije povlačenja Njemačke 1944 (Reuters)

Grčka je ponovo potvrdila da je pitanje ratne reparacije u odnosima s Njemačkom i dalje otvoreno, javlja Anadolija.

“Stav vlade o ratnoj odšteti i okupacionom zajmu je jasan i izražen je na posljednjem premijerovom sastanku s njemačkim kancelarom (Olafom) Scholzom”, rekao je glasnogovornik grčke vlade Akis Skertsos.

Kako je naveo u saopštenju, zvanična Atina se “raduje raspravi i rješenju s njemačkom vladom, uvažavajući poteškoće i neriješena pravna pitanja”.

Skertsos je također istakao da dosadašnji nedostatak dogovora između dvije zemlje o tom pitanju nije bacio sjenu na njihove bilateralne odnose.

Grčka bila okuširana do ‘44

Otkako je Grčka upala u tešku finansijsku krizu 2010. godine iz Atine se sve više čuju pozivi na ratnu odštetu od Njemačke.

Tokom Drugog svjetskog rata, sile osovine su okupirale Grčku više od tri godine prije povlačenja Njemačke 1944.

Uprava za opšte računovodstvo Grčke procijenila je 2015. kako Njemačka duguje toj zemlji oko 279 milijardi eura ratnih reparacija zbog okupacije i dodatnih 10,3 milijarde eura za prinudno posuđivanje novca.

Berlin je više puta odbacio te tvrdnje navodeći da je ispunio svoje obaveze, uključujući isplatu 115 miliona njemačkih maraka Grčkoj 1960. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada