U Njemačkoj u nedjelju počinje 50-satni željeznički štrajk

Nekoliko različitih sindikata u sektoru saobraćaja ili bliskih njemu mjesecima je u pregovorima s poslodavcima, što je, između ostalog, dovelo do niza štrajkova u javnom prijevozu i na aerodromima.

Radnici će napustiti radna mjesta od 22 sata u nedjelju navečer do kraja dana u utorak (EPA)

Njemački sindikat željezničkih i transportnih radnika EVG najavio je 50-satni željeznički štrajk koji počinje kasno u nedjelju i vjerovatno će snažno utjecati na željeznički saobraćaj u ponedjeljak i utorak naredne sedmice.

Nekoliko različitih sindikata u sektoru saobraćaja ili bliskih njemu mjesecima je u pregovorima s poslodavcima, što je, između ostalog, dovelo do niza štrajkova u javnom prijevozu i na aerodromima.

Prema EVG-u, predstojeći štrajk će utjecati na njemački nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn (DB) i druge saobraćajne kompanije u kojima nije bilo “značajnog” napretka posljednjih sedmica, prenosi Fena, pozivajući se na Deutsche Welle.

“Strpljenje naših članova sada je zaista iscrpljeno. Primorani smo štrajkati 50 sati kako bismo pokazali koliko je situacija ozbiljna”, izjavila je pregovaračica EVG-a o platama Cosima Ingenschay.

Treći ‘štrajk upozorenja’

Radnici će napustiti radna mjesta od 22 sata u nedjelju navečer do kraja dana u utorak.

Obično takvi štrajkovi dramatično utječu na dostupnost željezničkih usluga, bez potpunog zastoja mreže, ovisno o tome koje resurse Deutsche Bahn još može mobilizirati.

Konkretno, za EVG, ovo je treći takozvani “štrajk upozorenja” te vrste tokom pregovora koji traju otprilike dva mjeseca o plaćama.

Slične akcije je proveo krajem marta i krajem aprila.

‘Milioni putnika neće moći ići gdje žele’

Šef osoblja Deutsche Bahna Martin Seiler kritizirao je odluku o štrajku i nazvao je “štrajkom upozorenja” za koji nije potreban glas članova.

“Ovaj ludi štrajk je potpuno neosnovan i potpuno pretjeran. Ovo je zapravo potpuni štrajk, ali bez glasanja članova. Milioni putnika neće moći ići gdje žele – u školu, na posao, svojim najmilijima”, kazao je Seiler, tvrdeći da je rješenje dostupno.

Prema EVG-u, usluge željezničkog tereta mogu biti posebno teško pogođene. Seiler se složio sa tom procjenom, rekavši da bi kašnjenja mogla imati utjecaja daleko izvan Njemačke.

“Mora se računati sa značajnim efektima na transport tereta širom Evrope. Šest od 10 evropskih teretnih koridora koristi njemačku željezničku mrežu”, kazao je, prenosi Deutsche Welle.

Izvor: Agencije