SAD primjenjuje nova pravila za azil na meksičkoj granici

Sjedinjene Američke Države su granične mjere uvedene zbog COVID-19 zamijenile opsežnom novom regulacijom azila u svrhu odvraćanja migranata.

Američki dužnosnici pokušavaju širiti poruku da će se ilegalni prelasci suočiti s posljedicama (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su ukinule granične mjere uvedene zbog COVID-19, koje su blokirale mnogobrojne migrante na granici s Meksikom, zamijenivši odmah takozvani Title 42 opsežnom novom regulacijom azila u svrhu odvraćanja migranata.

Nekoliko sudskih postupaka u posljednji čas pridonijelo je konfuziji u pogledu toga kako će se sljedećih dana provoditi nova granična politika, prenosi Hina.

Prije no što je “Title 42” trebao isteći u ponoć 11. maja, zagovornici imigracije, koje predstavlja Američka unija za građanske slobode, uložili su tužbu na nove zabrane azila, tvrdeći da se njima krše američki zakoni i međunarodni sporazumi.

Zagovornici tvrde da novi propis, koji je uveo demokratski predsjednik Joe Biden, kako bi suzbio ilegalne prelaske, podsjeća na ograničenja koja je uveo njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Grupe za ljudska prava uspješno su blokirale Trumpova pravila na sudu i zatražile od istog sudije sa sjedištem u Kaliforniji da blokira i ova pravila.

Marsha Espinosa, glasnogovornica Američkog ministarstva domovinske sigurnosti, branila je Bidenovu uredbu, rekavši kako se njom “nastoje potaknuti migranti da koriste zakonite načine”, umjesto da ilegalno prelaze granicu.

Gazili kroz rijeke, penjali se po nasipima i zidovima

U četvrtak su se odvijale haotične scene migranata, koji su pokušavali ući u zemlju prije nego što je “Title 42” istekao i novo pravilo stupilo na snagu.

Uredba pretpostavlja da većina migranata ne ispunjava uvjete za azil ako su prošli kroz druge zemlje bez prethodnog traženja zaštite negdje drugdje ili ako nisu iskoristili legalne puteve za ulazak u SAD, što je Biden proširio.

Proteklih dana hiljade migranata gazile su kroz rijeke, penjali se po nasipima i zidovima kako bi dospjeli na tlo SAD-a, nadajući se da će biti obrađeni prije ponoći.

Neki migranti predali su se graničnim službenicima, dok su drugi pokušali preći neprimijećeni.

U Matamorosu, u Meksiku, u četvrtak poslije podne grupe ljudi prešle su rijeku Rio Grande u visokoj vodi.

Neki su držali male bebe i vrećice sa stvarima iznad glava kako bi stigli u Brownsville u Teksasu.

U El Pasu u Teksasu stotine migranata kampirale su na ulicama u središtu grada, pokušavajući shvatiti kamo dalje nakon što su prešli granicu iz Juareza u Meksiku.

Više migranata – uključujući porodice s malom djecom umotanom u folije za utopljavanje – čekalo je obradu dok su bili zatvoreni između dva visoka granična zida u San Diegu, u Kaliforniji, preko puta Tijuane, Meksiko.

Trump je prvi put primijenio “Title 42” u martu 2020. godine, dok je COVID-19 harao svijetom.

Zdravstveni dužnosnici rekli su u to vrijeme da je naredba usmjerena na suzbijanje širenja virusa u pretrpanim zatvorima.

Migranti su protjerani više od 2,7 miliona puta

Američkim vlastima omogućila je da brzo protjeraju migrante u Meksiko ili druge zemlje, bez mogućnosti da zatraže azil u SAD-u.

Demokrati, stručnjaci za javno zdravstvo i zagovornici imigracije vidjeli su to kao produžetak Trumpove namjere da blokira migrante na granici.

Biden, koji je vodio kampanju za preokret Trumpove politike, zadržao je “Title 42” na snazi i poslije ga proširio.

Migranti su protjerani više od 2,7 miliona puta prema “Titleu 42”, iako ukupan broj uključuje mnogo onih koji ponovno prelaze.

Meksiko općenito prihvata samo određene nacionalnosti – vlastite građane, stanovnike Srednje Amerike i odnedavno migrante iz Venecuele, Kube i Haitija.

Tokom istog razdoblja oko 2,8 miliona migranata koji nisu kvalificirani za protjerivanje smije ući u SAD, u okviru procesa poznatog kao “Title 8”, kako bi na sudu pokrenuli imigracijske zahtjeve, što može trajati mjesecima ili godinama.

Čak i prije nego što je “Title 42” istekao, zajedno sa završetkom vanredne zdravstvene situacije zbog COVID-19, Bidenova administracija borila se s rekordnim brojem migranata na granici SAD-a i Meksika, opterećujući američke vlasti i pogranične gradove.

Republikanci okrivljuju Bidena za ublažavanje restriktivnije Trumpove politike.

Biden je optužio Kongres da nije usvojio sveobuhvatnu imigracijsku reformu. Vojska na granicama.

Dnevno hapšeno više od 10.000 osoba

Ali s novim propisom o azilu, ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas i drugi Bidenovi dužnosnici pokušavaju širiti poruku da će se ilegalni prelasci suočiti s posljedicama, šaljući vojsku i hiljade dodatnog osoblja na granicu.

“Ne vjerujte lažima krijumčara. Granica nije otvorena”, rekao je Mayorkas u izjavi.

Neki migranti koji su razgovarali s Reutersom u četvrtak rekli su da su čuli da će biti teže ući u zemlju nakon 11. maja i požurili su preći prije roka. Dnevna hapšenja ove su sedmice porasla više od 10.000, a kapacitet pritvora je dostigao maksimum.

Zbog velikog broja dolazaka, agenti su u srijedu počeli puštati neke migrante da se odmah pojave pred imigracijskim sudom gdje mogu podnijeti zahtjev za azil, govoreći im da se kasnije jave imigracijskom uredu.

Ali kasno u četvrtak navečer, savezni sudac na Floridi to je blokirao, rekavši da nisu slijedili odgovarajuće regulatorne procedure.

Uprava za carine i zaštitu granica nazvala je presudu “štetnom” i rekla da će “rezultirati nesigurnom pretrpanošću” graničnih objekata.

Izvor: Agencije