Parlament Portugala: Eutanazija nije kazneno djelo

Zakon je izglasan prvenstveno glasovima zastupnika socijalista koji imaju apsolutnu većinu.

Parlamentarna većina na čelu s vladajućom strankom socijalista četiri puta je glasala za depenalizaciju medicinski potpomognutog samoubistva u protekle tri godine (Reuters)

Parlament Portugala izglasao je konačnu verziju zakona kojim se eutanazija ne smatra kaznenim djelom čime se Portugal svrstava među rijetke države svijeta koje dopuštaju oboljelima od neizlječive bolesti da sami odluče okončati svoje patnje, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Zakon je izglasan prvenstveno glasovima zastupnika socijalista koji imaju apsolutnu većinu: 129 zastupnika glasalo je “za” u Parlamentu od 230 članova, a 81 je bio protiv.

“Potvrđujemo zakon koji je izglasan u nekoliko navrata velikom većinom”, rekla je zastupnica socijalista Isabel Moreira, jedna od vodećih zagovornika nekažnjavanja eutanazije.

Predsjednička neslaganja

Parlamentarna većina na čelu s vladajućom strankom socijalista četiri puta je glasala za depenalizaciju medicinski potpomognutog samoubistva u protekle tri godine. No, na tekst zakona prigovore su uložili Ustavni sud i predsjednik Republike Marcelo Rebelo de Sousa, konzervativni političar i gorljivi katolik.

Predsjednik države treba potvrditi zakon koji bi, prema procjenama lokalnih medija, mogao stupiti na snagu na jesen. Tekst zakona bio je preinačen kako bi se uvažili prigovori predsjednika koji je na nacrt dva puta stavio veto, odnosno stavio je dvaput veto i na izmijenjeni tekst.

Prema novom tekstu zakona eutanazija je moguća samo u slučaju “kada je medicinski potpomognuto samoubistvo nemoguće zbog tjelesne nesposobnosti pacijenta”.

U odbrani posljednjeg veta koji je stavio na zakonski prijedlog, predsjednik Rebelo de Sousa tražio je da zastupnici specifično navedu ko je osoba zadužena “potvrditi” da postoji takva nesposobnost.

Prigovor savjesti

Zastupnici su svjesni da borba danas nije završena jer će brojni ljekari uložiti prigovor savjesti na primjenu eutanazije, kao što čine u odnosu na pobačaj koji je legaliziran 2007. referendumom.

Protivnici depenalizacije eutanazije žale što to pitanje nije bilo stavljeno na referendum te se nadaju da će se opozicija ponovo obratiti Ustavnom sudu.

Eutanazija i potpomognuto samoubistvo danas su dopušteni u nekoliko europskih država poput zemalja Beneluksa koje su prve dopustile taj postupak, te u susjednoj Španiji.

Izvor: Agencije