Pala još jedna optužnica protiv žestoke kritičarke Dutertea

Bivša senatorica Leila De Lima kao jedna od najžešćih kritičarki bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea u pritvoru boravi već šest godina.

De Limu, poznatu kao aktivistkinju za ljudska prava koja je bila i ministrica pravosuđa, grupe za ljudska prava smatraju političkom zatvorenicom (AFP)

Filipinski sud u petak je bivšu senatoricu Leilu De Limu oslobodio optužbi da je kao ministrica primala novac od dilera droge, nakon što kao jedna od najžešćih kritičarki bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea u pritvoru boravi već šest godina.

De Lima (63) uprkos oslobađajućoj presudi neće odmah biti puštena na slobodu zbog još jednog slučaja koji je na sudu, prenosi Hina.

Optužena je 2017. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je pokrenula senatsku istragu o Duterteovom “ratu protiv droge”, tokom kojeg je ubijeno na hiljade konzumenata i dilera, mnogi od strane policije ili pod misterioznim okolnostima, podsjeća Reuters.

‘Politička zatvorenica’

De Limu, poznatu kao aktivistkinju za ljudska prava koja je bila i ministrica pravosuđa, grupe za ljudska prava smatraju političkom zatvorenicom.

Bivši predsjednik Duterte više puta ju je tokom televizijskih govora optužio za umiješanost u trgovinu drogom, a De Lima je tvrdila da su te optužbe izmišljene i osmišljene da je ušutkaju.

Prije dvije godine sud je odbacio jedan od tri slučaja protiv De Lime proizašlih iz Duterteovih optužbi, što je dovelo do višestrukih internetskih kampanja mržnje protiv nje.

De Lima je po izlasku iz sudnice zahvalila svima koji su bili uz nju, rekavši da su joj još uvijek potrebne molitve za jedan preostali slučaj.

Izvor: Agencije