Al Jazeera ponovno zatražila odgovornost za ubistvo Shireen Abu Akleh

Zločini počinjeni protiv nas neće promijeniti našu odlučnost, rekao je Mostefa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Network iz Dohe.

Shireen Abu Akleh, koja je bila reporterka Al Jazeere 25 godina, 11. maja 2022. ustrijelile su izraelske snage (AFP)

Medijska mreža Al Jazeera ponovno je zatražila odgovornost izraelskih snaga za ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh, na prvu godišnjicu njene smrti.

Shireen Abu Akleh, koja je bila reporterka Al Jazeere 25 godina, 11. maja 2022. godine ustrijelile su izraelske snage dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu u gradu Jenin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je na početku poricao da njegove snage stoje iza pucnjave, ali je kasnije priznao da su je njegovi vojnici “slučajno” pogodili.

No, odbio je pokrenuti krivičnu istragu.

“Mreža ponovno apelira na međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu medija da nastave podržavati slučaj Shireen Abu Akleh i pomognu okončati nekažnjivost za zločine nad novinarima”, objavila je Al Jazeera.

‘Nastavit ćemo raditi u potrazi za istinom’

“Al Jazeera Media Network ostaje predana obećanju porodici i kolegama Shireen Abu Akleh da će tražiti pravdu za nju, tražeći sve moguće načine kako bi osiguralo da njene ubice budu pozvane na odgovornost, kao i preko Međunarodnog krivičnog suda [ICC] u Hagu”, rečeno je.

U decembru je mreža podnijela zahtjev ICC-ju da istraži i procesuira odgovorne za ubistvo palestinsko-američke novinarke, koja je bila poznata kao “Glas Palestine”.

Mreža je insistirala da će samo nezavisna i nepristrasna istraga otkriti istinu njenog ubistva.

“Zločini počinjeni protiv nas neće promijeniti našu odlučnost”, rekao je u Mostefa Souag, generalni direktor mreže, na događaju u sjedištu Al Jazeera Media Network u Dohi, kojim je obilježena godišnjica zločina.

“Nastavit ćemo raditi u potrazi za istinom. Također ćemo učiniti sve što je moguće da se prekine kršenje slobode medija.”

“Al Jazeera će nastaviti tražiti druga mjesta kako bi osigurala da ubice novinara ne prođu nekažnjeno”, kazao je Souag.

Američki državni sekretar Antony Blinken podržao je zahtjev za nezavisnu istragu, ali je Bijela kuća insistirala da bi Izrael trebao biti strana koja vodi istragu.

Izraelske snage ubile najmanje 20 novinara

Brojni mediji, uključujući Al Jazeeru i tijelo za ljudska prava Ujedinjenih naroda, rekli su da su izraelske snage odgovorne za ubistvo Shireen Abu Akleh.

U novom izvještaju, objavljenom u utorak, Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da su izraelske snage ubile najmanje 20 novinara, uključujući 18 Palestinaca, u proteklih 20 godina.

Organizacija tvrdi da postoji “obrazac ubistava novinara od izraelske vojske”.

“Niko nikada nije optužen, niti je smatran odgovornim za ove smrti, … koje drastično potkopavaju slobodu medija”, rečeno je.

Izvor: Al Jazeera