Ponovni pozivi američkih novinara na pravdu za Shireen Abu Akleh

Čelnici američkog Nacionalnog novinarskog kluba zahtijevaju ‘potpunu odgovornost’ za ubistvo novinarke Al Jazeere.

Organizacije za slobodu medija, kao i desetine američkih zakonodavaca, prošle su godine pozvali Bidenovu administracije da pokrene istragu o ubistvu Abu Akleh (AFP)

Novinari u Sjedinjenim Američkim Državama ponovili su pozive na pravdu za američko-palestinsku novinarku Shireen Abu Akleh koju su ubile izraelske snage, ističući potrebu za nezavisnom istragom godinu dana nakon njenog ubistva.

Više od dvije desetine novinara okupilo se kako bi minutom šutnje odali počast novinarki veteranki Al Jazeere iz Washingtona na prvu godišnjicu njenog ubistva.

“Reći da je metak došao iz smjera izraelske vojske ili da nije bilo namjerno nije pravda”, rekla je Eileen O’Reilly, predsjednica Nacionalnog press kluba, pozivajući na nepristrasnu istragu.

“Ne želimo živjeti u svijetu u kojem je novinarka poput Shireen, koja je svoju karijeru posvetila javnom dobru, ubijena bez istrage i kazne za počinioce”, dodala je.

Abu Akleh, koju su izraleske snage upucale 11. maja 2022. dok je izvještavala o izraelskom napadu na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, prošle godine je posthumno dobila nagradu Nacionalnog press kluba.

Izrael je prvobitno lažno sugerirao da su Abu Akleh ubili palestinski naoružani napadači, prije nego je na kraju priznao da je za njenu smrt vjerovatno odgovoran izraelski vojnik i okarakterisao incident kao nesretan slučaj.

(Al Jazeera)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena više puta je hvalila Abu Akleh, osuđujući njeno ubistvo. No, uprkos pozivima na odgovornost, Washington nije proveo oficijelnu vlastitu istragu i prihvatio je izraelsko stajalište da je ubistvo nesretan slučaj.

Američki dužnosnici rekli su da se zalažu za odgovornost za ubistvo Abu Akleh i pozvali su Izrael da preispita način na koji provodi svoje vojne operacije kako bi osigurali da se u budućnosti ne ponovi sličan incident – no, taj zahtjev su izraelski čelnici otvoreno odbacili.

Na pitanje je li pritisak na Izrael u vezi sa načinom kako se njihova vojska ponaša u ovakvim situacijama jednak odgovornosti, izvršni direktor NPC-a Bill McCarren rekao je: “To nije dovoljno, ali je bolje od onoga što imamo sada – a to je ništa.”

Ipak, dodao je da je uvođenje dodatnih pravila kada su ovakve operacije u pitanju važno za zaštitu novinara koji izvještavaju o izraelsko-palestinskom sukobu.

“Želimo više. Želimo da se sazna istina i kazni počinilac. Moramo znati istinu” rekao je McCarren novinarima.

Abderrahim Foukara, šef ureda Al Jazeere u Washingtonu, rekao je da bi pritisak na Izrael da promijeni način na koji izvodi svoje vojne operacije bio dobar ukoliko bi se to zaista dogodilo, ali je dodao da se čini da je američki stav po ovom pitanju mlak.

“Reći da ćete prisiliti izraelsku vojsku da promijeni način na koji provodi svoje vojne operacije ne oslobađa vas odgovornosti da tražite pravdu za ubistvo Shireen Abu Akleh ili bilo kojeg drugog novinara”, rekao je Foukara.

Washington je odbacio pokušaje traženja odgovornosti za ubistvo Abu Akleh pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC). Izrael, kojeg su grupe za ljudska prava optužile za nametanje aparthejda Palestincima, godišnje prima najmanje 3,8 milijardi dolara američke sigurnosne pomoći.

Organizacije za slobodu medija, kao i desetine američkih zakonodavaca, prošle su godine pozvali Bidenovu administracije da pokrene istragu o ubistvu Abu Akleh.

Prošlog novembra su izraelski i američki mediji izvijestili da je FBI pokrenuo istragu o ovom incidentu. No, američki dužnosnici odbili su potvrditi informaciju o istrazi ili podijeliti bilo kakve informacije o ovom slučaju.

U četvrtak je senator Chris Van Hollen ponovio potrebu za “nezavisnom, oficijelnom” istragom.

“Moramo znati istinu, moramo insistirati na odgovornosti”, rekao je Van Hollen u videoporuci.

Senator je citirao brojne medijske istrage kojima je zaključeno da su izraelske snage ubile Abu Akleh i da u neposrednoj blizini mjesta nije bilo borbi, navodeći da istrage pokazuju “nedosljednost” izraelskog prikaza ovog incidenta.

“Bilo mi je drago čuti da FBI istražuje njenu smrt, ali mi ne znamo šta je s tom istragom”, rekao je Van Hollen, demokrata iz Marylanda.

U TV intervjuu za Al Jazeeru u četvrtak, Van Hollen je ukazao na otvorena pitanja u vezi sa okolnostima smrti Abu Akleh koja bi mogla biti od pomoći u da se pronađe krivac.

“Ono što možemo saznati jeste koja je jedinica koja je bila uključena u ubistvu Shireen Abu Akleh i utvrditi da li je korišteno bilo koje oružje koje je SAD isporučio”, rekao je.

Senator je nedavno pozvao State Department da objavi novi izvještaj američkog Sigurnosnog koordinatora (USSC) za Izrael i palestinske vlasti.

U videoizjavi objavljenoj u četvrtak također je naglasio da procjena USSC-a nije nezavisna istraga, ali da on, bez obzira na to, vrši pritisak da izvještaj bude objavljen u cjelosti i “nekorigovan”.

“Godinu nakon njene smrti, novinari su dužni nastaviti tragati za istinom i činjenicama”, rekao je Van Hollen. “Mnogi ljudi bi htjeli da prestanemo postavljati pitanja, ali ne možemo i nećemo dopustiti da ubistvo Shireen iz vatrenog oružja bude ‘gurnuto pod tepih’.”

Porodica Abu Akleh također je pozvala članove američkog Kongresa, novinare i “savjesne ljude širom svijeta”, da se pridruže traženju pravde za ubijenu novinarku.

“Od početka smo pozivali američku vladu da postupi onako kako bi postupilo da je bilo koji drugi američki državljanin ubijen u inozemstvu”, navela je porodica u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera