Marija Gabriel predložena za premijerku Bugarske

Glasnogovornica Evropske komisije potvrdila je da je Mariji Gabriel zagarantirano neplaćeno odsustvo kako bi učestvovala u pregovorima o formiranju vlade u Bugarskoj.

Marija Gabriel ima veliko iskustvo i ugled u EU (EPA)

Pobjednici bugarskih prošlomjesečnih općih izbora desnog centra predložili su u srijedu komesarku EU-a Mariju Gabriel za premijerku, u pokušaju izvlačenja zemlje iz političke blokade, prenosi Hina.

Čelnik saveza GERB-SDS Bojko Borisov najavio je nominaciju Marije Gabriel u Parlamentu u Sofiji. Politički rival saveza GERB-SDS, prozapadni blok PP-DB, rekao je da neće podržati vladu GERB-a i SDS-a uprkos nominaciji Gabriel.

U srijedu je Gabriel zagarantirano izuzeće od njezine uloge evropske komesarke za istraživanje, inovaciju i obrazovanje.

Očekuje se da će dobiti prvi mandat od bugarskog predsjednika Rumena Radeva u ponedjeljak kako bi formirala vladu. Gabriel će potom imati sedmicu dana da formira vladu. Bugarska je izabrala novi parlament peti put u dvije godine početkom aprila.

Iskustvo i ugled

Čelnik Evropske narodne stranke (EPP) Manfred Weber pozdravio je nominaciju Gabriel.

“Ona ima iskustvo i međunarodni ugled da zemlju izvede iz političkog zastoja“, napisao je Weber na Facebooku.

Ostale bugarske stranke imale su podijeljenu reakciju na imenovanje Gabriel.

Glasnogovornica Evropske komisije potvrdila je u srijedu da je Gabriel zagarantirano neplaćeno odsustvo kako bi učestvovala u pregovorima o formiranju vlade u Bugarskoj.

U njezinu odsustvu, njezine dužnosti će preuzeti Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Evropske komisije i Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije.

Ako Gabriel postane premijerka, ostaje na njezinoj vladi da predloži nasljednika, rekla je glasnogovornica.

Izvor: Agencije