Biden će 22. juna u Bijeloj kući ugostiti indijskog premijera Modija

To će biti prva Modijeva posjeta Bidenovoj administraciji, dok će indijski premijer biti treći svjetski čelnik koji je pozvan u Bijelu kuću u državnu posjetu.

Američki predsjednik Joe Biden ugostit će indijskog premijera Narendru Modija u državnoj posjeti 22. juna (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden ugostit će indijskog premijera Narendru Modija u državnoj posjeti 22. juna, saopćila je Bijela kuća, javlja Anadolija.

Glasnogovornica Karine Jean-Pierre izjavila je da će posjeta “potvrditi duboko i blisko partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Indije te tople porodične i prijateljske veze koje povezuju Amerikance i Indijce”.

Prva Modijeva posjeta Bidenovoj administraciji

“Posjeta će ojačati zajedničku predanost dviju zemalja slobodnom, otvorenom, prosperitetnom i sigurnom Indo-Pacifiku i našu zajedničku odlučnost da unaprijedimo strateško tehnološko partnerstvo, uključujući odbranu, čistu energiju i svemir”, rekla je Jean-Pierre.

To će biti prva Modijeva posjeta Bidenovoj administraciji, dok će indijski premijer biti treći svjetski čelnik koji je pozvan u Bijelu kuću u državnu posjetu, nakon francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u decembru 2022. i južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola u aprilu ove godine.

Izvor: Agencije