Žrtve u pucnjavi blizu sinagoge u Tunisu

Broj poginulih u napadu ispred sinagoge na otoku Djerba u Tunisu povećan je na šest, uključujući napadača.

Napad je izvršio čuvar u vojnom postrojenju na Djerbi, koji je prvo iz svog pištolja ubio kolegu i uzeo mu municiju, a potom krenuo ka sinagogi (Reuters/Ilustracija)

Broj poginulih u napadu ispred sinagoge na otoku Djerba u Tunisu povećan je na šest, uključujući napadača, nakon što je preminuo jedan službenik sigurnosti koji je bio ranjen, prenosi agencija TAP pozivajući se na bolničke izvore.

U napadu je ranjeno devet osoba, saopštila je vlada Tunisa, prenosi Reuters.

Napad se dogodio u utorak tokom godišnjeg hodočašća na otok Djerba, koje privuče stotine Jevreja iz Evrope i Izraela, prenosi Tanjug.

Napad je izvršio čuvar u vojnom postrojenju na Djerbi, koji je prvo iz svog pištolja ubio kolegu i uzeo mu municiju, a potom krenuo ka sinagogi.

Nasumična pucnjava

Počeo je nasumično da puca i tada je ubio dvojicu posjetilaca i još jednog službenika osiguranja, a ranio petoricu čuvara i četiri posjetioca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa saopštilo je da su ga tada ubili službenici sigurnosti.

Među ubijenim posjetiocima je jedna osoba francuske nacionalnosti, a druga je iz Tunisa.

Vlasti još nisu utvrdile motiv napada, a Reuters navodi da su pripadnici oružanih grupa već izvodili napade na mjesto hodočašća u Djerbi i na drugim lokacijama.

Hodočašće u Ghribu, koje se svake godine održava 33. dana jevrejske Pashe, centralna je proslava tuniskih Jevreja, kojih je danas tek oko 1.500 i većinom žive na Djerbi.

Njihov se broj znatno smanjio nakon napada kamionom-bombom na sinagogu 2002. godine, u kojem je poginula 21 osoba.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada