Zapadni mediji na meti kritika zbog ignoriranja smrti palestinske djece

Korisnici društvenih mreža osuđuju naslove zapadnih medija koji su ignorirali civile ubijene u izraelskom napadu na Gazu.

Rođaci člana PIJ-a Jihada al-Ghannama, ubijenog u izraelskom zračnom napadu na njegovu kuću, tuguju u bolnici Al-Najjar u izbjegličkom kampu Rafah (Said Khatib/AFP)

Izvještavanje zapadnih medija o ubistvu 15 ljudi, uključujući četvero djece, u izraelskom napadu na Gazu koji je navodno ciljao tri pripadnika pokreta Palestinski islamski džihad (PIJ) oštro je osuđeno na društvenim mrežama.

Napad je u utorak bio na naslovnicama širom svijeta, ali ton priča uvelike je varirao, te je izazvalo rasprave na društvenim mrežama zbog načina na koji je nekoliko medija izvještavalo.

Korisnici društvenih medija ukazali su na naslove koji su izostavljali ubijenu djecu i fokusirali se na tri mrtva člana PIJ-a, koji su identificirani kao Jihad al-Ghannam, Khalil al-Bahtini i Tariq Izz el-Deen.

Izraelske snage gađale su rezidencijalne stanove u različitim dijelovima Gaze, ubivši brojne civile koji su bili članovi porodica ili susjedi komandanata PIJ-a, navodi Al Jazeerin reporter Youmna El Sayed koji je izvještavao iz Gaze.

New York Times je posebno kritziran jer je implicirao da su “obje strane” imale jednak razlog za strah od eskalacije nakon napada kada je neravnoteža moći između Palestinaca u Gazi i izraelskih dobro naoružanih snaga sigurnosti tako velika.

Jedan korisnik je rekao da narativ “obje strane” zanemaruje “ponovno mrtvu nedužnu Palestinu”.

Medijska kompanija Mzemo sa sjedištem u Velikoj Britaniji kritizirala je neuspjeh novina u stavljanju ubistva civila u naslov.

Kanadska nevladina organizacija „Kanađani za pravdu i mir na Bliskom istoku“ (Canadians for Justice and Peace in the Middle East) objavila je da kanadski medijski opisi ubijenih civila kao “10 drugih” nisu prihvatljivi, pri tome navodeći naslove vodećih novinskih kuća kao što su The Globe and Mail i Toronto Star.

Drugi je korisnik ukazao na naslov londonskog The Guardiana, ponovno ističući da se ne spominju ubijena djeca.

BBC-jev naslov također je kritizirao drugi korisnik kao “obmanjujući”.

Izraelska vojska je rekla da su zračni napadi, pod kodnim nazivom Operacija Štit i Strijela (Operation Shield and Arrow), bili usmjereni na ljude odgovorne za nedavne rakete ispaljene prema Izraelu.

Izvor: Al Jazeera