WSJ: Kina i Rusija ohrabruju Iran da nabavi nuklearno oružje

Islamska Republika sjajno iskorištava regionalnu prazninu koju su ostavile Sjedinjene Američke Države, navodi Wall Street Journal.

Centrifuge u postrojenju za obogaćivanje uranija u nuklearnom postrojenju Natanz u Iranu (EPA)

Teheran sada posjeduje napredne centrifuge, rastuću zalihu visoko obogaćenog uranija, kadar vrlo iskusnih nuklearnih fizičara i inžinjera, kao i pokroviteljstvo dvije velike sile, zbog čega je na korak do toga da dođe do tehnologije neophodne za proizvodnju nuklearnog oružja, navodi američki list Wall Street Journal (WSJ).

Dvojica stručnjaka – Reuel Marc Gerecht, bivši oficir uključen u praćenje iranskih poslova u Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) i Ray Takeyh, stručnjak iz Vijeća za vanjske odnose – u članku u američkom listu kažu da je savez Teherana s Moskvom i Pekingom, možda, prevazišao bilo kakve važne tehničke prepreke koje su ometale Iran da dobije nuklearno oružje.

Autori su istakli da je povećanje brzine iranskog nuklearnog programa tokom predsjedavanja Baracka Obame nagnalo Washington i Evropljane da pooštre sankcije Iranu, ponekad uz odobrenje Kine i Rusije.

Danas je geopolitika naklonjenija Iranu, nakon što je Rusija invazijom na Ukrajinu pokazala da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nije stalo do svjetskog poretka koji vode Evropa i Sjedinjene Američke Države, a više ga nije briga ni za interese Rusije u globalnom liberalnom sistemu trgovanja.

Međusobno vojno i ekonomsko pomaganje

Zaključili su da je ovaj revizionistički savez okončao stratešku izolaciju Irana, u kontekstu napora tri zemlje (Rusija, Kina i Iran) da smanje američku hegemoniju.

Svjesni su toga da moraju pomoći jedni drugima vojno i ekonomski kako bi postigli zajedničke ciljeve.

Zbog toga je Islamska Republika Iran isporučila Rusiji tehnologiju bespilotnih letjelica i artiljerijske granate kako bi ih koristila u ukrajinskom ratu.

Prema autorima, sve je teže povjerovati da Rusija, koja je spremna Teheranu osigurati napredne lovce Suhoj Su-35 i naprednije sisteme protuzračne odbrane od onih u Teheranu, ne želi dijeliti s Teheranom bilo kakvu nuklearnu ekspertizu i tehnologiju koja mu je potrebna.

Autori smatraju da bi iranska nabavka bombe mogla ubrzati američko povlačenje s Bliskog istoka.

Ako se američki politički establišment nastavi protiviti vojnim udarima na iranske nuklearne lokacije, nije teško zamisliti ove političare kako se pravdaju da iranska bomba znači malo u općem odnosu snaga i da bi fokus trebao biti na Aziji.

Izvor: Agencije