UN: U Iranu više od deset osoba pogubljeno svake sedmice

Od 1. januara najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za krivična djela povezana s drogom, a taj broj je vjerojatno veći, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Volker Tuerk upozorio je na 'veliki broj' pogubljenja ove godine u Iranu (AP)

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih naroda Volker Tuerk upozorio je na “veliki broj” pogubljenja ove godine u Iranu, koji u prosjeku doseže više od deset sedmično.

Od 1. januara najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za krivična djela povezana s drogom, navodi se u saopćenju UN-a, koji ističe da je taj broj vjerovatno i veći, prenosi Hina.

“Od početka godine u prosjeku je više od deset osoba sedmično smaknuto u Iranu, što ga čini jednom od zemalja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu”, napisao je Tuerk u saopćenju.

“Zabrinjava to što je Iran, ovim ritmom, na istom putu kao i lani, kada je smrtna kazna izvršena nad 580 osoba”, dodao je, ocijenivši da je to “grozno”.

Mali broj zemalja primjenjuje smrtnu kaznu

Glasnogovornica Visokog komesarijata za ljudska prava UN-a Ravina Shamdasani istaknula je da će, nastavi li se ovakav trend, “to biti najviša stopa izvršenja smrtne kazne od 2015. godine”, kada su pogubljene 972 osobe.

Tek mali broj zemalja još primjenjuje smrtnu kaznu.

U ponedjeljak su dvojica muškaraca pogubljena vješanjem zbog bogohuljenja, što su osudili Washington i nevladine organizacije za ljudska prava.

U subotu je pogubljen iransko-švedski disident Habib Chaab, osuđen na smrt zbog “terorizma”, jer je bio vođa arapske separatističke skupine.

“Izricanje smrtne kazne za krivična djela povezana s drogom nije spojivo s međunarodnim normama o ljudskim pravima”, istaknuo je Tuerk.

Izvor: Agencije