SAD strahuje od povećanog priliva migranata

Washington strahuje da bi se ukidanje mjera uvedenih tokom pandemije COVID-19 moglo shvatiti kao otvoren poziv migrantima na južnoj granici SAD-a koji su vraćani u Meksiko.

Vlada Joea Bidena pribojava se priliva hiljada migranata, a gradovi na granici su pod pritiskom (Reuters)

Američke vlasti strahuju da bi se planirano ukidanje restriktivnih mjera uvedenih tokom pandemije COVID-19 moglo shvatiti kao otvoreni poziv migrantima na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država koji su u vrijeme pandemije odmah vraćani u Meksiko.

Ne bude li neočekivanih obrata, ova mjera, poznata pod nazivom “Title 42”, treba biti ukinuta u četvrtak u 23:59 sati po vašingtonskom vremenu (petak u 5:59 sati po srednjoevropskom).

Mjera je gotovo potpuno onemogućavala predaju zahtjeva za azil u SAD-u, prenosi Hina.

Vlada Joea Bidena pribojava se priliva hiljada migranata, a gradovi na granici su pod pritiskom.

Američki predsjednik je u utorak više od sata razgovarao telefonom s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

“Potvrdili smo dogovor o nastavku saradnje u vezi s problemima poput migracija s humanističkom dimenzijom, trgovine narkotika i oružja, a prije svega saradnju radi dobrobiti najsiromašnijih na našem kontinentu”, napisao je na Twitteru predsjednik Meksika.

Sudovi će ponovo obrađivati zahtjeve

Po saopćenju Bijele kuće, dvojica čelnika su se dogovorila i o nastavku inicijative zahvaljujući kojoj je “u zadnja četiri mjeseca ostvaren 95-postotni pad broja uhapšenih Kubanaca, Haićana, Nikaragvanaca i Venecuelaca na [američko-meksičkoj] granici”.

“Title 42” je 2020. godine uvela administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, u ime borbe s pandemijom COVID-19, a njegov nasljednik mu je produžio trajanje.

Ta je mjera u praksi sprečavala pristup američkom sistemu azila: migranti bez vize bili su vraćani bez mogućnosti predaje zahtjeva.

To će od petka ponovno biti moguće i sudovi će ponovo obrađivati zahtjeve kandidata za azil, što može potrajati nekoliko godina.

Ovo je osjetljivo pitanje za Bidena, koji je nedavno objavio kandidaturu za drugi mandat.

Dok ga desnica optužuje za popustljivost u migrantskoj politici, organizacije za zaštitu migranata tvrde da se u tome ne razlikuje od Trumpa.

Bidenova vlada ustrajava na legalnim putevima imigracije.

Izvor: Agencije