Novinar Arman Soldin ubijen u raketnom napadu u Ukrajini

Soldin je bio u grupi novinara AFP-a, koji su putovali s ukrajinskim vojnicima kada su se našli pod raketnom paljbom.

Novinar AFP-a Arman Soldin stigao je u Ukrajinu dan nakon što je Rusija počela invaziju [Aris Messinis/AFP]

Novinar francuske agencije AFP Arman Soldin ubijen je u raketnom napadu u Časiv Jaru, u blizini istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Soldin je bio u grupi novinara AFP-a, koji su putovali s ukrajinskim vojnicima kada su se našli pod raketnom paljbom oko 4:30 po lokalnom vremenu u utorak, saopćio je AFP.

Ekipa se pokušala skloniti na sigurno mjesto, ali je 32-godišnji Soldin ubijen kada je raketa pala pored njega dok je ležao.

Arman Soldin pridružio se novinskoj agenciji AFP 2015. godine kao pripravnik [Arman Soldin/AFP]

“Cijela agencija je shrvana zbog gubitka Armana,” rekao je šef AFP-a Fabrice Fries. “Njegova smrt je strašan podsjetnik na rizik s kojim se novinari suočavaju svaki dan izvještavajući iz Ukrajine”.

Ostatak tima AFP-a u Ukrajini prošao je bez povreda.

Časiv Jar se nalazi blizu Bahmuta, kojeg ruske snage pokušavaju osvojiti devet mjeseci, očekujući da bi mogao biti odskočna daska za osvajanje drugih dijelova istočne Ukrajine.

Soldin, rođen u Sarajevu, bio je francuski državljanin, saopćio je AFP. Sin je bosanskohercegovačkog novinara Sulejmana Soldina. Pridružio se agenciji kao pripravnik u Rimu 2015. prije nego što je zaposlen u uredu u Londonu. Stigao je u Ukrajinu kako bi pratio rat samo dan nakon što je Rusija počela invaziju na tu zemlju.

Soldin, koji je vodio videoodjel AFP-a iz Ukrajine, posljednjih je mjeseci redovno putovao na prve linije ratišta.

Na ukrajinskom ratištu od početka invazije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast Soldinu, pohvalivši njegovu “hrabrost”.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane izrazilo je “iskrenu sućut” Soldinovoj porodici i saradnicima u poruci na Twitteru.

“Posvetio je svoj život informisanju svijeta o istini. Njegovo nasljeđe nastavit će živjeti”, rečeno je.

Soldin je 15. novinar i medijski radnik koji je ubijen dok je radio u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022, prema podacima Odbora za zaštitu novinara.

 

[Prevod: U Ukrajini je ubijen novinar AFP-a, naš sunarodnjak Arman Soldin. Hrabar, u prvih nekoliko sati [od invazije], bio je na frontu. Da nas obavještava. Dijelimo bol njegovih najmilijih i svih njegovih kolega.]

Kolege su rekle da je Soldin znao na poseban način ispričati priče o životima ljudi zaglavljenim u ukrajinskom sukobu, dok su očajnički pokušavali preživjeti usred tog haosa.

“Armanov briljantan rad sažima sve ono zbog čega smo toliko ponosni na novinarstvo AFP-a u Ukrajini”, rekao je direktor vijesti agencije Phil Chetwynd.

“Armanova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti izvještavanja iz ovog rata. Naše su misli večeras s njegovom porodicom i prijateljima i sa svim našim ljudima na terenu u Ukrajini.”

Izvor: Al Jazeera i agencije