Njemačka: Rekordan broj krivičnih djela s političkom pozadinom

Iz Saveznog ureda za borbu protiv kriminala kažu kako najveću opasnost i dalje predstavljaju krivična djela s radikalno desničarskom pozadinom.

Chemnitz, Njemačka, Prosvjed, Protest, Desničari
Napad Rusije na Ukrajinu je označio i prekretnicu kada je u pitanju unutrašnja sigurnost u Njemačkoj (EPA)

Broj počinjenih krivičnih djela s političkom pozadinom u Njemačkoj je prošle godine porastao na rekordni nivo, što je, između ostalog, povezano s napadom Rusije na Ukrajinu, saopćila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

“Napad Rusije na Ukrajinu je označio i prekretnicu kada je u pitanju unutrašnja sigurnost u Njemačkoj”, rekla je Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke – SPD) prilikom predstavljanja godišnjeg izvještaja o broju krivičnih djela s političkom pozadinom.

U vezi s ratom u Ukrajini zabilježeno je 5.510 krivičnih djela koja uglavnom spadaju u kategoriju “ideološke propagande”, pri čemu se, prije svega, radi o isticanju zabranjenih simbola i slogana.

Radikalno desničarska pozadina

Ukupno je 2022. godine zabilježeno 58.916 krivičnih djela s političkom pozadinom, što je sedam posto više nego 2021. godine, prenosi Hina.

Usprkos činjenici da je najveći dio mjera protiv širenja pandemije korona virusa ukinut na početku 2022. godine, lani je zabilježeno 13.988 djela povezanih s protestima protiv ovih mjera.

Predsjednik Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench rekao je kako najveću opasnost i dalje predstavljaju krivična djela s radikalno desničarskom pozadinom.

U ovom području je broj zabilježenih krivičnih djela porastao za sedam posto, na 23.493 slučajeva.

Istodobno je za 31 posto pao broj krivičnih djela koja se pripisuju ekstremno lijevom političkom bloku.

Faeser je, glede porasta broja djela s radikalno desnom pozadinom, ukazala na aktivnosti desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD), posebno na istoku zemlje.

“Iza riječi slijede djela. Zato mi vrlo dobro pazimo na poruke koje se šalju sa protesta i tu ne smijemo zanemariti ulogu AfD-a”, kazala je Faeser.

Raste popularnost AfD-u

AfD-u je, posebne na istoku zemlje, gdje je otpor protiv izbjeglica najveći, posljednjih mjeseci naglo porasla popularnost i u nekim saveznim pokrajinama, poput Saske-Anhalta, prema ispitivanjima javnog mnijenja, najjača je politička snaga.

Nagli porast je zabilježen i u sektoru koji se odnosi na militantne ekološke aktiviste.

Broj krivičnih djela u ovom sektoru je 2022. u usporedbi sa 2021. godinom porastao za 72 posto.

Pritom su grupe poput Posljednje generacije, čije članovi blokiraju ulice, akcije intenzivirale tek u ovoj godini.

Muench očekuje da će se 2023. godine broj političkih krivičnih djela ukupno smanjiti, prije svega zbog nestanka protesta uperenih protiv korona-mjera.

Izvor: Agencije