‘Foreign Policy’: ISIL ima novu metu – Rusiju

Poticanjem džihadista da napadnu Rusiju, Islamska država Khorasana nastoji stvoriti zamah, u vrijeme kada je ISIL u Siriji uzdrman aktivnostima SAD-a.

Pripadnici ISIL-a su i dalje aktivni u pustinjskim i ruralnim oblastima (AFP)

Sada, kada su snage SAD-a napustile Afganistan, lokalni ogranak grupe ISIL usmjerio je pogled na novog neprijatelja – Rusiju, zaključak je analize Foreign Policyja, koju su pisali Lucas Webber, Riccardo Valle i Colin Clarke.

Ubrzo nakon što su 24. februara 2022. godine ruske snage počele invaziju na Ukrajinu, centralni propagandni aparat ISIL-a pokrenuo je medijsku kampanju usmjerenu na Ukrajinu u sedmičnom biltenu Al-Naba, pod naslovom “Križar protiv križarskih ratova”, u kojoj se grupa naslađivala međusobnom uništenju deklariranih neprijatelja na evropskom kontinentu.

“Ovaj krvavi rat koji se danas odvija između pravoslavnih križara – Rusije i Ukrajine – primjer je kazne koja je nad njima izrečena i zauvijek zalijepljena za njih.”

Sukob je, tvrdi se u članku, oko moći i “manifestacije eskalirajućeg natjecanja između Amerike i Rusije za kontrolu nad istočnoevropskim zemljama”.

‘Ruke Moskve prekrivene muslimanskom krvlju’

ISIL kaže da “ratovi križara protiv križara” tek počinju, a članak završava apelom: “Allahu, učini njihove ratove krvavim i usadi razdor u njihova srca; izlij svoj gnjev i muku na njih.”

Nakon članka Al-Naba, centralna propagandna glasila ISIL-a prešla su na druga pitanja; međutim, medijske grupe koje podržavaju ISIL nastavile su s diskursom i nastavile proizvoditi vlastiti sadržaj.

Tokom ljeta 2022. godine afganistanski ogranak grupe, poznat kao Islamska država Khorasana (ISIL-K), nazvan po historijskoj regiji koja je obuhvatala sjeveroistočni Iran, južni Turkmenistan i sjeverni Afganistan, izronio je kao vodeći glas rusko-ukrajinskog rata i počeo je predvoditi kampanju za kapitaliziranje sukoba koji dominira dnevnim naslovima globalnih vijesti.

Rusija je poznati neprijatelj sunitskim džihadistima i našla se na nišanu ISIL-K-a iz nekoliko razloga.

Prema ISIL-K-u, ruke Moskve su prekrivene muslimanskom krvlju, posebno u Afganistanu, gdje je nasljeđe desetljeća dugog sovjetsko-afganistanskog rata još uvijek veliko.

Narativi ISIL-K-a često ukazuju na historijsku upletenost Rusije u Afganistan i trenutne odnose s talibanima, ističući lobiranje Moskve kod talibana da dobiju pristup Afganistanu, dok se zauzvrat talibani nadaju međunarodnom priznanju i podršci.

Kampanja spaljivanja zemlje na Kavkazu

Nadalje, brutalna taktika ruske vojske u više čečenskih ratova i njena protupobunjenička kampanja spaljivanja zemlje na Kavkazu znače da je ljubav prema Rusiji izgubljena.

Kontinuirana pomoć Kremlja ozloglašenom diktatoru Basharu al-Assadu u Siriji, gdje je ruska zračna podrška ciljala na sunitska uporišta tokom dugotrajnog građanskog rata, učvršćuje imidž Rusije kao neprijatelja na kojeg se vrijedi fokusirati.

Uzeti zajedno, ovi faktori čine Rusiju privlačnom metom za propagandu ISIL-K-a.

Fondacija Al-Azaim za medijsku produkciju ISIL-K-a je inovativna i pametna organizacija, koja sve više koristi geopolitička pitanja kako bi unaprijedila svoju agendu.

Za ISIL-K kopnene operacije u regiji Khorasan i informacijski rat nadopunjuju jedno drugo; kao takva, svrha Al-Azaimove medijske ofanzive je potaknuti bijes muslimana zbog sociopolitičkih i ekonomskih pritužbi prema vladama u njihovim zemljama kako bi se privukle pristalice.

ISIL-K, također, nastoji podstaći antirusko raspoloženje zbog prošlog rata Moskve u Afganistanu i trenutne podrške sirijskom režimu, privlačeći muslimane koji Rusiju vide kao dugogodišnju prijetnju islamu.

Prvu poruku ISIL-K-a u kojoj se spominje Ukrajina grupa je objavila 10. marta 2022. godine, samo dvije sedmice nakon izbijanja sukoba.

U saopćenju izdatom nakon razornog napada koji je grupa izvela na šiitsko svetište u Peshawaru u Pakistanu, u posljednjem dijelu teksta kratko se spominje rat u Ukrajini.

‘Rat među kjafirima je veliki znak’

Ali, spominjanje je bilo važno, zbog upozorenja muslimanima koji se bore na obje strane da sudjelovanje u sukobu nije jednako sudjelovanju u džihadu.

Na ovaj način ISIL-K ima za cilj delegitimizirati borbe drugih džihadističkih organizacija kao neislamske, navodeći da je samo njegov vlastiti rat za one koji sebe smatraju pravim vjernicima.

Dana 3. augusta 2022. godine ISIL-K je objavio broj svog vodećeg magazina na engleskom jeziku Voice of Khurasan, koji sadrži tekst pod naslovom “Crna rupa u Ukrajini”, koji slavi rat kao “veliku, ogromnu radosnu vijest za muslimane širom svijeta“.

“Rat koji izbija među kjafirima [nevjernicima]” je, prema mišljenju ISIL-K-a, “veliki znak od Allaha Svemogućeg”.

Govoreći o dvije velike sile, SAD-u i Rusiji, koje vode posrednički rat, ISIL-K je ustvrdio: “Amerika je bila bijesni neprijatelj islama tokom prošlog stoljeća, a Rusija nije pokazala ništa drugačije.”

Neimenovani autor primijetio je kako ovaj put “žrtve nisu bili muslimani Čečenije, niti Afganistana, niti Sirije”, već stanovnici “mirnih zemalja Evrope”.

Grupa se hvalila da su te “križarske vlade koje vode svoj rat protiv terorizma, protiv islama vidjele jasan tračak rata upravo u svojim domovima“.

Kako navode autori, u tekstu se citiraju riječi nekadašnjeg vođe ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija kao proročanske, kada je rekao: “Obećavamo vam – Allahovom milošću – da će svako ko sudjeluje u ovom ratu protiv ISIL-a sigurno skupo platiti i požaliti.“

Odluka da se citira Baghdadi, prvi samozvani halifa ISIL-a, ima za cilj dati daljnji legitimitet stavu grupe.

Ramzan Kadirov je ‘vulgarni licemjer’

Još jedan rani originalni članak ISIL-K-a posvećen ratu u Ukrajini objavljen je 14. augusta 2022. godine na kanalu grupe na farsi jeziku Al-Fursan Media.

Muslimani su pozvani da budu strpljivi i čekaju priliku da napadnu neprijatelje, uključujući Rusiju, koristeći trenutna previranja.

Zatim je u oktobru 2022. godine fondacija Al-Azaim objavila kratki tekst na ruskom jeziku pod naslovom “Zapovijed o ratu u Ukrajini”.

U direktnom obraćanju muslimanima koji se bore za Ukrajinu i Rusiju, kaže se da je muslimanima zabranjeno boriti se za neislamskog vladara.

Nadalje se tvrdi da je rat u Ukrajini još jedna shema koju je smislio Zapad, kako bi stvorio podjele među muslimanima, te da se stoga vjernici ne bi trebali miješati i umjesto toga bi se trebali povući i pustiti dvije strane da unište jedna drugu.

Najnoviji dio propagande koji je objavio ISIL-K na tu temu objavljen je u broju 24 Voice of Khurasan 2. aprila.

Tekst sa naslovom “Poruka iz srca našoj muslimanskoj braći u Ukrajini” navodno je napisao anonimni pristalica ISIL-K-a koji živi u Evropi.

Tekst se obraća muslimanima koji se bore na obje strane u sukobu u Ukrajini – konkretno, čečenskim muslimanima na ruskoj i tatarskim muslimanima na ukrajinskoj strani – te ih poziva da se suzdrže od borbi, pridruže ISIL-u i preusmjere oružanu borbu prema ruskim trupama u Siriji.

Članak, također, cilja na sadašnjeg čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, kojeg autor opisuje kao “vulgarnog” i “licemjernog”, optužujući ga da je oruđe ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog njegove uloge u slanju čečenskih trupa da se bore u Ukrajini.

Kremlj je razvučen na bojnom polju

Dok Rusija, Kina, Iran i druge zemlje žele popuniti vakuum moći u Afganistanu nakon povlačenja SAD-a, mogli bi se sve više naći u situaciji da izazivaju bijes ISIL-K-a i drugih džihadističkih grupa.

S Rusijom ISIL-K, možda, već osjeća miris krvi u vodi.

Nezadovoljavajuća vojna izvedba Moskve u Ukrajini pokazuje koliko je Kremlj razvučen na bojnom polju.

To bi moglo pokrenuti historijski nemirna područja na periferiji Rusije da potraže priliku za pomlađivanje oružanih kampanja protiv Rusije, posebno u mjestima poput Dagestana, Ingušetije i drugih dijelova Sjevernog Kavkaza.

Poticanjem džihadista da napadnu Rusiju, ISIL-K nastoji stvoriti zamah, posebno u vrijeme kada je centralna organizacija ISIL-a u Siriji uzdrmana od agresivnih protuterorističkih napora SAD-a, zaključuje se u tekstu.

Izvor: Al Jazeera