Čelnici ASEAN-a ‘krajnje zabrinuti’ zbog nasilja u Mijanmaru

Sredinom aprila, u smrtonosnim zračnim udarima u okolini Sagainga, u središtu Mijanmara, poginulo je najmanje 170 ljudi.

Regionalni čelnici su počeli dvodnevni samit na otoku Flores, na istoku Indonezije (EPA)

Čelnici Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) rekli su u srijedu da su “krajnje zabrinuti” zbog nasilja u Mijanmaru i osudili su nedavni napad na konvoj humanitarne pomoći u toj zemlji.

“Krajnje smo zabrinuti zbog aktuelnog nasilja u Mijanmaru i pozivamo da se odmah prekine svaki oblik nasilja i upotreba sile kako bi se stvorili potrebni uvjeti za dopremu (…) humanitarne pomoći i za inkluzivan nacionalni dijalog”, ističe u saopćenju ta regionalna grupa koja do četvrtka održava sastanak na vrhu, prenosi Hina.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova te organizacije u utorak, regionalni čelnici su u srijedu počeli dvodnevni samit na otoku Flores, na istoku Indonezije.

Indonezijski predsjednik Joko Widdodo je na otvorenju pozvao kolege na “jedinstvo”, kako bi se mogli nositi s izazovima pred kojima je grupa deset zemalja.

“Bude li jedinstven, ASEAN će imati glavnu ulogu u ostvarenju mira i rasta”, istaknuo je.

Vojna hunta odbija dijalog

ASEAN, na meti kritike zbog pasivnosti, pokušao je razriješiti mijanmarsku krizu diplomatskim putem.

Njegovi napori do sada nisu dali rezultata, dok mijanmarska vojna hunta ne mari za međunarodne osude i odbija dijalog s protivnicima vojnog režima.

Sredinom aprila, u smrtonosnim zračnim udarima u okolini Sagainga, u središtu Mijanmara, poginulo je najmanje 170 ljudi.

Pritisak na regionalni savez dodatno se pojačao nakon što se konvoj u kojem su bile diplomate i čelnici koji su dopremali humanitarnu pomoć koju je osigurao ASEAN našli u unakrsnoj vatri na istoku Mijanmara.

U konvoju, u kojem su bila dva predstavnika indonezijske ambasade i dva predstavnika Singapura u Yangonu, nije bilo žrtava.

Mijanmar je i dalje član ASEAN-a, ali mu je zabranjeno učešće na sastancima na visokom nivou, zbog neuspjeha u provedbi plana za rješavanje krize koja je zahvatila tu zemlju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada