Sirija pristala obuzdati trgovinu drogom na sastanku s arapskim ministrima

Značajni razgovori dolaze u trenutku kada neke arapske države nastavljaju s nastojanjima da reintegriraju Siriju u Arapsku ligu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad (lijevo) rukuje se s jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem prije početka sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Ammanu, Jordan (Alaa Al Sukhni/Reuters)

Sirija je pristala uhvatiti se u koštac s krijumčarenjem droge preko svojih granica s Jordanom i Irakom, nakon sastanka arapskih ministara vanjskih poslova s ciljem rasprave o normalizaciji veza s Damaskom.

Grupa je u saopćenju rekla da je Damask pristao “poduzeti potrebne korake za zaustavljanje krijumčarenja na granicama s Jordanom i Irakom” nakon što su se ministri vanjskih poslova Sirije, Egipta, Iraka, Saudijske Arabije i Jordana sastali u jordanskom glavnom gradu Ammanu.

Prekretni razgovori dolaze više od desetljeća nakon suspenzije članstva Sirije u Arapskoj ligi 2011, zbog nasilnog gušenja protesta od strane predsjednika Bashara al-Assada koji su se pretvorili u dugogodišnji građanski rat.

Glasnogovornik jordanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da grupa namjerava izgraditi svoje kontakte sa sirijskom vladom i razgovarati o “jordanskoj inicijativi za postizanje političkog rješenja za sirijsku krizu”.

Prije razgovora, sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad sastao se bilateralno sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadijem, saopćilo je jordansko ministarstvo vanjskih poslova.

Razgovarali su o izbjeglicama, pitanjima vode i sigurnosti granica, uključujući borbu protiv krijumčarenja droge, saopćilo je ministarstvo.

Amman se borio protiv naoružanih grupa koje su krijumčarile narkotike iz Sirije, uključujući amfetamin Captagon koji izaziva veliku ovisnost. Jordan je za Captagon i odredište i glavna tranzitna ruta prema naftom bogatim zaljevskim zemljama.

Normalizacija odnosa

Posljednjih godina, dok je al-Assad konsolidirao kontrolu nad većim dijelom zemlje, sirijski susjedi su počeli poduzimati korake prema približavanju.

Proces je ubrzan nakon smrtonosnog potresa 6. februara u Turskoj i Siriji i ponovne uspostave veza između Saudijske Arabije i Irana, uz posredovanje Kine, koji su podržavali suprotstavljene strane u sukobu.

Sastanak u ponedjeljak uslijedio je dvije sedmice a nakon što razgovori u saudijskom gradu Džedi između Zaljevskog vijeća za saradnju, kao i Egipta, Jordana i Iraka, nisu uspjeli postići dogovor o mogućem povratku Sirije u okrilje Arapa.

Arapske države pokušale su postići konsenzus o tome hoće li al-Assada pozvati na summit Arapske lige 19. maja u Rijadu, kako bi se razgovaralo o tempu normalizacije veza s al-Assadom i pod kojim bi se uslovima Siriji mogao dopustiti povratak.

Regionalna supersila Saudijska Arabija dugo se opirala normalizaciji odnosa s al-Assadom, ali nakon približavanja Iranu – ključnom regionalnom savezniku Sirije – odlučila se za novi pristup.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud posjetio je Damask prošlog mjeseca prvi put otkako je kraljevstvo prekinulo veze sa Sirijom prije više od deset godina.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi otputovat će u srijedu u Damask, objavili su iranski državni mediji, u sklopu “vrlo važne” dvodnevne posjete.

Katar, Jordan i Kuvajt usprotivili su se al-Assadovoj prisutnosti na samitu Arapske lige, rekavši da bi poziv prije nego što Damask pristane na pregovore o mirovnom planu bio preuranjen.

Sjedinjene Američke Države su rekle da neće promijeniti svoju politiku prema sirijskoj vladi, koju nazivaju “odmetničkom” državom, te su pozvale arapske države da dobiju nešto zauzvrat za angažman s al-Assadom.

Dvanaestogodišnji rat u Siriji odnio je oko pola miliona života, a gotovo polovica njezinog stanovništva sada su izbjeglice ili interno raseljena lica.

Dijelovi teritorija i dalje su izvan vladine kontrole, ali al-Assad se nada da će potpuna normalizacija veza s bogatim zaljevskim monarhijama pomoći u finansiranju obnove ratom razorene infrastrukture u zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada