Počeo sastanak o Afganistanu u Dohi bez talibanske vlade

UN i SAD poručili su da normalizacija odnosa nije na dnevnom redu sastanka.

Talibani su zabranili ženama pristup svim univerzitetima u Afganistanu (EPA)

Pregovori o Afganistanu koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN) počeli su u ponedjeljak u Dohi, glavnom gradu Katara, javlja agencija Anadolija.

Planirano je da se na pregovorima razgovara o oblicima saradnje sa sadašnjim režimom u Afganistanu, njihovom tretmanu prema ženama, borbi protiv terorizma i trgovinom drogom.

Pregovori su počeli bez prisustva predstavnika talibana koji nisu pozvani na skup.

Normalizacija odnosa nije na dnevnom redu

Ranije je objavljeno kako talibanska vlada ne učestvuje na sastanku o Afganistanu u ponedjeljak i utorak u Dohi u organizaciji UN-a, sazvanom kako bi međunarodna zajednica usaglasila stajalište prema talibanima koji traže međunarodno priznanje, ali ne odustaju od apartheida po spolnoj osnovi, prenosi Hina.

Posebni predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije, kao i glavni donatori neki su od 25 zemalja i organizacija koje je okupio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Uoči sastanka, u Kabulu su u subotu protestvovale Afganistanke izražavajući protivljenje međunarodnom priznanju talibanske vlade koja zbog načina na koji postupa prema ženama.

Talibanska vlada to smatra “internim socijalnim pitanjem”.

UN i SAD poručili su da normalizacija odnosa nije na dnevnom redu sastanka.

Cilj sastanka u Dohi je usaglasiti stajalište međunarodne zajednice o tome kako se postaviti prema talibanima kad je riječ o pravima žena, inkluzivnom vladanju, borbi protiv terorizma i krijumčarenju droge, objavio je ured generalnog sekretara.

Dilema UN-a

“Bilo kakav oblik priznanja talibana posve je isključen”, naglasio je prošle sedmice glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

Dva desetljeća pošto su otjerani, talibani su se vratili na vlast u ljeto 2021. zamijenivši vladu koju je podržavala međunarodna zajednica. Potom su ponovno nametnuli strogi islamski zakon, koji je UN ocijenio “aparthejdom na osnovi spola”.

Žene su isključene iz većine obrazovnih ustanova i fakulteta. Ne smiju niti raditi u većini tijela javne uprave, agencijama UN-a ni nevladinim organizacijama.

Vijeće sigurnosti u četvrtak je jednoglasno izglasalo rezoluciju kojom je osudilo restrikcije nametnute ženama pozivajući sve zemlje da djeluju da se to hitno promijeni.

Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova nakon toga je poručilo da se “raznolikost mora poštovati, a ne politizirati”.

Izvor: Agencije