Kevin McCarthy u Knessetu izrazio podršku Izraelu

McCarthy je poručio da će pozvati Netanyahua da govori u Kongresu, ukoliko Biden to ne učini.

Kevin McCarthy se obratio zastupnicima Knesseta (EPA)

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy obratio se u ponedjeljak zastupnicima u izraelskom parlamentu, što je rijetka čast koja je ukazana najviše rangiranom republikancu u američkoj politici, prenosi Tanjug.

AP navodi kako je obraćanje McCarthyja posebno važno jer dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između izraelske vlade i demokratskog predsjednika Joea Bidena.

McCarthy i premijer Izraela Benjamin Netanyahu održali su razgovor u znak američke podrške Izraelu, koji je 25. aprila obilježio 75 godina postojanja.

Poslije Newta Gingricha, koji se prvi obratio zastupnicima Knesseta 1998. godine kao predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, McCarthy je drugi kome je ukazana ta čast, ali kritičari kažu da je to jedna vrsta “udara” na Bidena, navodi AP.

Poziv Netanyahuu u Kongres

McCartht je u Knessetu pozdravljen aplauzom i ovacijama, dodaje američka novinska agencija.

On je rekao da očekuje da Bijela kuća “pozove premijera Netanyahua na sastanak, posebno povodom 75. godišnjice” izraelske nezavisnosti.

McCarthy je poručio da će pozvati Netanyahua da govori u Kongresu, ukoliko Biden to ne učini.

Prije događaja u Knessetu, McCarthy i Netanyahu sastali su se iza zatvorenih vrata, a republikanac je pohvalio izraelskog lidera, rekavši da “njegovo liderstvo, karakter i hrabrost” inspirišu Amerikance, dodaje AP.

Izvor: Agencije