Covid: Pfizer/BioNTech predložili da EU plati pola za svaku otkazanu dozu vakcine

Dvije kompanije su predložile da zemlje članice Unije plate pola cijene, ili oko 10 eura, za svaku od oko 70 miliona otkazanih doza.

Reuters je u januaru izvijestio da se vode razgovori između EU-a i ta dva proizvođača lijekova s ciljem da se broj doza vakcine koje se Brisel obavezao kupiti ove godine smanji za do 500 miliona doza, u zamjenu za višu cijenu (Reuters)

Pfizer Inc. i BioNTech su predložili Evropskoj uniji, koja ima višak vakcina protiv COVID-a 19, da zemlje članice plate pola cijene, ili oko 10 eura, za svaku od oko 70 miliona otkazanih doza, izvijestio je Financial Times, prenosi Hina.

Reuters je u januaru izvijestio da se vode razgovori između EU-a i ta dva proizvođača lijekova s ciljem da se broj doza vakcine koje se Brisel obavezao kupiti ove godine smanji za do 500 miliona doza, u zamjenu za višu cijenu.

Iscrpljeni zdravstveni budžeti

Ovaj potez dolazi u trenutku kada EU planira izmijeniti zakone koji regulišu farmaceutsku industriju vrijednu 148 milijardi dolara u nadi da će oživjeti ulaganja i povećati pristup lijekovima po pristupačnim cijenama, u vrijeme kada su zdravstveni budžeti iscrpljeni troškovima liječenja COVID-a 19.

Pfizer je odbio komentarisati izvještaj FT-a, ali je rekao da su rasprave vođene “u dobroj vjeri svih strana” dok partner BioNTech i Evropska agencija za lijekove (EMA) nisu odgovorili na Reutersov upit za komentar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada