UNICEF: Milion djece u opasnosti od pothranjenosti u Sahelu

Gotovo milion djece u tri afričke zemlje centralnog Sahela će se ove godine suočiti s teškom akutnom pothranjenošću zbog porasta cijena hrane, sukoba i klimatskih promjena.

U devet sahelskih zemalja prošle je godine hospitalizirano 1,9 miliona djece zbog teškog iscrpljivanja pothranjenošću (Reuters)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorio je da će se blizu milion djece u tri afričke zemlje centralnog Sahela ove godine suočiti s teškom akutnom pothranjenošću zbog porasta cijena hrane, sukoba i klimatskih promjena.

UNICEF je pozvao vlasti Malija, Nigera i Burkine Faso da prehranu djece stave na vrh nacionalnih prioriteta i povećaju nacionalna ulaganja u prevenciju, rano otkrivanje i liječenje pothranjenosti, prenosi Anadolija.

“Otprilike 970.000 djece suočit će se s teškim problemima u te tri zemlje. Niger se suočava s najvećim problemima te vrste u centralnom Sahelu, s prognozom od 430.000 djece ove godine”, navodi se u saopćenju UNICEF-a.

Hospitalizirana djeca

U devet sahelskih zemalja (Burkina Faso, Kamerun, Čad, Gambija, Mauritanija, Mali, Niger, Nigerija i Senegal) prošle je godine hospitalizirano 1,9 miliona djece zbog teškog iscrpljivanja pothranjenošću, što je za 31 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

“Povećanje nesigurnosti i sukoba znači da je ranjivost u regiji sve veća”, rekla je Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UNICEF-a za zapadnu i centralnu Afriku.

Prema njenim riječima, sve je teže pomoći zajednicama u udaljenim područjima.

Poirier je prošlog mjeseca upozorila da deset miliona djece u centralnom Sahelu prijeko treba humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije