Zabrinutost SAD-a i saveznika zbog ‘zlonamjernih’ kibernetičkih aktivnosti Pjongjanga

Sredstva kripto valute, koje su ukrali sjevernokorejski hakeri, bila su ključni izvor za finansiranje programa naoružanja te zemlje pogođene sankcijama, tvrdi SAD.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan izrazili su duboku zabrinutost zbog “zlonamjernih” kibernetičkih aktivnosti Sjeverne Koreje za podršku svojim programima naoružanja, u komentarima objavljenim u zajedničkom saopćenju u petak.

Sredstva kripto valute, koje su ukrali sjevernokorejski hakeri, bila su ključni izvor za finansiranje programa naoružanja te zemlje pogođene sankcijama, kažu dužnosnici i stručnjaci u SAD-u i njegovi saveznici, prenosi Hina.

U jeku sve većih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, nuklearni izaslanik Južne Koreje razgovarao je ove sedmice sa svojim američkim i japanskim kolegama u Seulu i osudio pokuse oružja te izolirane zemlje.

“Ponavljamo sa zabrinutošću da IT-radnici u DNRK-u i dalje koriste krivotvorene identitete i nacionalnosti” kako bi izbjegli sankcije UN-a i prikupili sredstva za raketne programe, stoji u zajedničkom saopćenju izaslanika, u kojem se navodi akronim za službeni naziv Sjeverne Koreje.

Rastu napetosti

“Također smo duboko zabrinuti zbog toga što DNRK podupire ove programe krađom i pranjem sredstava, kao i prikupljanjem informacija putem zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti”, ističe se u saopćenju, pozivajući države članice UN-a da se pridržavaju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o vraćanju sjevernokorejskih radnika u domovinu.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu.

Američke i južnokorejske snage od marta provode niz godišnjih vježbi.

U četvrtak je Sjeverna Koreja optužila Washington i Seul da svojim vojnim vježbama guraju napetosti na rub nuklearnog rata.

Izvor: Agencije