Tim istraživača objavio analizu o porijeklu korona virusa u Kini

Povezivanje virusa s divljim životinjama prodavanim na pijaci u gradu Wuhanu moglo bi otvoriti nova pitanja u istrazi izbijanja epidemije.

Ovo je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih 2020. godine sa pijace Huanan (Reuters)

Tim istraživača u Kini objavio je analizu uzoraka uzetih prije više od tri godine na pijaci u Wuhanu, koja se dovodi u vezu s početkom pandemije korona virusa.

Studija, čiji su rezultati objavljeni ove sedmice u časopisu Nature, pokazala je da brisevi pozitivni na korona virus sadrže i genetski materijal divljih životinja, prenosi Beta, pozivajući se na BBC.

To je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih 2020. godine sa pijace Huanan, na kojoj su prodavani plodovi mora i divlje životinje i koja je u središtu potrage za porijeklom korona virusa.

Povezivanje korona virusa s divljim životinjama prodavanim na toj pijaci moglo bi otvoriti nova pitanja u istrazi izbijanja epidemije.

‘Slučajno procurio iz laboratorije’

Neki naučnici kažu da je to još jedan dokaz da je bolest prvobitno prešla sa zaražene životinje na čovjeka, ali su drugi pozvali na oprez pri tumačenju tih nalaza.

U središtu druge teorije je stav da je virus slučajno procurio iz laboratorije u Wuhanu.

Kineski istraživački tim je objavio prvobitnu verziju studije još u februaru 2022. godine, ali u njoj nije bilo svih podataka o genetskom materijalu iz uzoraka prikupljenih sa pijace.

Analiza uključuje važniji detalj o sadržaju tih uzoraka, prikupljenih sa tezgi, površina, kaveza i mašina na pijaci.

Studija kineskog istraživačkog tima pokazala je da su neki uzorci, uzeti u dijelu pijace gdje je prodavana divljač, bili pozitivni na korona virus.

Njihova analiza je pokazala i da su na tim lokacijama prodavane žive životinje, naročito rakunski psi, za koje je sada poznato da su podložne virusu.

Otkrića nisu definitivan dokaz

Kineski istraživači, međutim, ukazuju da njihova otkrića ne predstavljaju definitivan dokaz o tome kako je epidemija počela.

“Ovi uzorci ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene”, navodi se u članku.

Dodaje se da ostaje mogućnost da je virus na pijacu unijela zaražena osoba, a ne životinja.

Analiza je objavljena u vrijeme kada djeluje da teorija o curenju virusa iz laboratorije u Wuhanu ima sve više pristalica među američkim vlastima.

Kineska vlada odbacuje navode da korona virus potiče iz laboratorije, dok američki Federalni istražni biro (FBI) navodi da sada vjeruje da je taj scenarij “najvjerovatniji”, kao i Ministarstvo energetike SAD-a.

Izvor: Agencije