Šef policije pozvao Izraelce da nose oružje ako imaju dozvolu

Kobi Shabtai je to izjavio nakon napada u blizini naselja Hamra, na sjeveru okupirane Zapadne obale, u kojem su dvojica jevrejskih doseljenika poginula, a treći ranjen.

Izraelska policija je nekoliko puta upala u džamiju Al-Aksa napadajući vjernike (AP)

Izraelski policijski komesar pozvao je u petak jevrejske doseljenike koji imaju dozvolu za vatreno oružje da ga nose zbog napetosti s Palestincima.

Kobi Shabtai je to izjavio nakon napada u blizini naselja Hamra, na sjeveru okupirane Zapadne obale, u kojem su dvojica jevrejskih doseljenika poginula, a treći je teško ranjen.

“Ovo je ubojiti napad, koji nas podsjeća koliko je ozbiljna prijetnja neprijateljskih aktivnosti. Pozivam svakog građanina koji ima dozvolu za vatreno oružje i vješt je u legalnom rukovanju njime da ga nosi ovih dana“, rekao je Shabtai, prenosi Anadolija, pozivajući se na list Jerusalem Post.

‘Zabrinjavajuća situacija’

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je ranije u petak naredio pozivanje dijela rezervnih snaga, s naglaskom na protuzračnu odbranu i ofanzivne formacije u zračnim snagama.

Rano u petak ujutro izraelska vojska pokrenula je niz zračnih napada na mete u Gazi i Libanu, tvrdeći da su to položaji palestinske grupe Hamas.

Palestinske grupe otpora u Gazi također su ispalile rakete na izraelska naselja u blizini Pojasa Gaze.

Napetost je porasla posljednjih nekoliko dana, nakon izraelskih napada na vjernike u džamiji Al-Aksa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada