Rusija novčano kaznila Wikimediju

Sud je kaznio fond Wikimediju, koji u vlasništvu ima i online enciklopediju Wikipediju, zbog toga što nije obrisan sadržaj koji Moskva smatra ekstremističkim.

Wikimedia je saopćila da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile provjerene i u skladu sa standardima Wikipedije

Ruski sud je kaznio fond Wikimediju, koji u svom vlasništvu ima i online enciklopediju Wikipedia, zbog toga što nije obrisan sadržaj koji Moskva smatra ekstremističkim.

Okružni sud u Taganskom kaznio je Wikimediju sa 800.000 rubalja, odnosno 9.900 dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodaje se da je Wikimedia optužena da nije uklonila materijale koji se odnose na pjesmu alternativnog rok benda “Psihea ili Psišit”, koja je zvanično označena kao “ekstremistička”.

Wikimedia je saopćila da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile provjerene i u skladu sa standardima Wikipedije.

‘Ograničiti širenje pouzdanih informacija’

“Ove presude su dio tekućih nastojanja ruske vlade da u toj zemlji ograniči širenje pouzdanih informacija iz dobrog izvora”, rekao je načelnik Wikimedije Jacob Rogers.

Rusija je godinama pokušavala pokrenuti domaću online enciklopediju, ali do sada do toga nije došlo.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov ranije ove sedmice je izjavio da bi takva enciklopedija sadržala provjerene, tačne, i objektivne informacije.

“Znamo da Wikipedija ima mnogo neistina, historijskih, činjeničnih i drugih grešaka”, kazao je Peskov.

Izvor: Agencije