Rusija i formalno optužila novinara Evana Gerškoviča za špijunažu

Ruski istražitelji formalno su optužili novinara ‘Wall Street Journala’ za špijunažu, mogao bi se suočiti sa 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Evan Gerškovič je prvi reporter jedne američke novinske kuće uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji još od Hladnog rata (Reuters)

Ruski istražitelji formalno su optužili novinara Wall Street Journala (WSJ) Evana Gerškoviča za špijunažu, javila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na neidentificirani izvor.

Gerškovič je uhapšen u gradu Jekaterinburg na Uralu, pod optužbom za špijunažu, saopćila je 30. marta ruska Federalna služba sigurnosti  (FSB), prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

FSB, najviše rangirana domaća sigurnosna i kontraobaveštajna agencija, nasljednica KGB-a iz sovjetske ere, saopćila je prošle sedmice da je Gerškovič (31) uhapšen dok je navodno pokušavao dobiti povjerljive informacije o vojno-industrijskom kompleksu.

“Gerškovič je sada i formalno optužen za špijunažu”, navodi Interfaxov izvor.

Suočava se sa 20 godina zatvora

WSJ je u saopćenju negirao da je Gerškovič špijunirao i tražili su da se njihov reporter “od velikog povjerenja i kao posvećeni novinar odmah pusti na slobodu”.

Gerškovič je prvi reporter jedne američke novinske kuće uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji još od Hladnog rata.

Mogao bi se suočiti sa 20 godina zatvora ako bude osuđen za špijunažu.

Gerškovič pokriva Rusiju i Ukrajinu kao dopisnik moskovskog biroa WSJ-a.

Dva glavna čovjeka američkog Senata – demokrata Chuck Schumer i republikanac Mitch McConnel – zatražila su u petak od Rusije da odmah oslobodi Gerškoviča te ocijenili da “novinarstvo nije zločin”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

To je rijedak primjer saopćenja koje zajednički potpisuju Demokratska i Republikanska stranka SAD-a.

Senatori: Novinarstvo nije zločin

“Snažno osuđujemo nepravično pritvaranje američkog državljanina i izvještača WSJ-a Evana Gerškoviča i tražimo da se ovaj međunarodno poznat i poštovan nezavisni novinar smjesta oslobodi”, saopćili su lideri senatske demokratske većine i republikanske manjine.

Prema njihovim navodima, Gerškovič je bio akreditiran pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da radi kao novinar u Rusiji, a “ruske vlasti nisu predstavile nikakav kredibilan dokaz koji bi potkrijepio njihove isfabricirane optužbe”.

“Da budemo vrlo pravilno shvaćeni: novinarstvo nije zločin”, napisali su Schumer i McConnel.

Također su zatražili da Rusija pusti na slobodu još jednog uhapšenog Amerikanca Paula Wheelana.

Gerškovič (31) je uhapšen prošlog mjeseca i smješten u zatvor u Moskvi.

WSJ odbacuje sve optužbe

Sin je emigranata iz Sovjetskog saveza i odrastao je u Princetonu u New Jerseyu u SAD-u, gdje su kod kuće govorili na ruskom jeziku.

Ruski sigurnosni izvori tvrde da je pokušao pribaviti povjerljive informacije o jednoj ruskoj fabrici oružja.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je prošlog petka rekao da je njegova poruka Rusiji: “Pustite ga.”

WSJ odlučno odbacuje sve optužbe na račun Gerškoviča i traži njegovo oslobađanje.

Povodom njegovog pritvaranja, u petak su se u Moskvi sastali američka ambasadorka u Rusiji Lynne T. Tracy i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Izvor: Agencije