Tajvan neće dozvoliti da mu se onemogući povezivanje sa svijetom

Pokazali smo međunarodnoj zajednici da će Tajvan biti još ujedinjeniji i neće pokleknuti pred potiskivanjem, niti zaustaviti razmjenu sa svijetom, kaže predsjednica Tsai Ing-wen.

Putovanje predsjednice Tajvana u SAD izazvalo je mnogo pažnje (EPA)

Tajvanu se neće onemogućiti povezivanje sa svijetom i neće popustiti pod pritiskom, izjavila je u petak predsjednica Tsai Ing-wen, nakon što se vratila iz Srednje Amerike i SAD-a, gdje se susrela s predsjednikom Zastupničkog doma Američkog kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina, koja smatra demokratski uređeni Tajvan svojim teritorijem, bijesno je reagirala na sastanak s McCarthyjem i zatražila da se on ne održi, ali se do sada suzdržala od podizanja vojnih napetosti kako bi izrazila nezadovoljstvo, prenosi Hina.

Nakon što je sletjela u Tajpei, Tsai je na glavnom međunarodnom aerodromu u Taoyuanu rekla da je entuzijastično dočekana u inostranstvu i da je to bila snažna poruka.

“Pokazali smo međunarodnoj zajednici da će, uprkos pritiscima i prijetnjama, Tajvan biti još ujedinjeniji i nikako neće pokleknuti pred potiskivanjem, a ni zbog prepreka zaustaviti razmjenu sa svijetom”, kazala je ona.

Peking nije najavio konkretne korake

Kina je održala vojne vježbe oko Tajvana prošlog augusta, nakon što je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila Taipei.

Nedugo nakon što je Tsai sletjela, kineski Ured za tajvanska pitanja objavio je saopćenje u kojem je ponovio protivljenje njenom putovanju u SAD.

To se putovanje tehnički računa kao “tranzit” prema Srednjoj Americi, iako su tamo u stvarnosti održani njeni najvažniji sastanci.

Peking nije najavio nikakve konkretne korake odmazde.

Izvor: Agencije