Procurili planovi SAD-a i NATO-a da pomognu Ukrajini u ofanzivi protiv Rusije

Dokumenti su se proširili Twitterom i Telegramom, a navodno su sadržavali mape i detalje o isporuci oružja, snazi bataljona i ostalim osjetljivim pitanjima, prenio je ‘The New York Times’.

Svjesni smo ovih izvještaja na društvenim mrežama i State Department razmatra ovo pitanje, naveo je Pentagon (EPA)

Pentagon istražuje kršenje sigurnosti nakon što su na društvenim mrežama procurili povjerljivi dokumenti u kojima se vide planovi SAD-a i NATO-a da pomognu Ukrajini u proljetnoj ofanzivi protiv Rusije, navodi New York Times.

“Svjesni smo ovih izvještaja na društvenim mrežama i State department razmatra to pitanje”, rekla je zamjenica glasnogovornika State departmenta Sabrina Singh.

Dokumenti su se proširili Twitterom i Telegramom, a navodno su sadržavali mape i detalje o isporuci oružja, snazi bataljona i ostalim osjetljivim pitanjima, prenio je Tanjug pisanje njujorškog lista.

Informacije iz dokumenata su stare najmanje pet sedmica, s najbližim datumom 1. mart.

U jednom tekstu se navodi planirana obuka 12 ukrajinskih borbenih brigada i da devet od njih obučavaju američke i NATO snage, kao i da im je potrebno 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih oklopnih vozila, dodaje njujorški list.

Podoljak: Ruska operacija dezinformiranja

Dokumenti, od kojih najmanje jedan nosi oznaku “strogo povjerljivo”, kružili su pro-ruskim vladinim kanalima, dodaje se.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Mihalo Podoljak ocijenio je da curenje povjerljivih informacija o detaljima tajnih planova SAD-a i NATO-a da pomognu Ukrajini izgleda kao ruska operacija dezinformisanja da bi se podrila ukrajinska planirana kontraofanziva.

Podoljak je rekao za Reuters da tajni podaci koji su objavljeni u New York Timesu sadrže, kako je naveo, “veoma veliku količinu fiktivnih informacija”.

“Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obavještajne službe. I ništa više”, napisao je Podoljak u pisanoj izjavi.

Ocijenio je da Rusija traži bilo kakve načine da povrati inicijativu i da zbog toga nastoji da pokrene sumnje i kompromituje ukrajinski plan za kontraofanzivu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada