Kineska kompanija kupuje 50 helikoptera od Airbusa

Evropska kompanija je najavila otvaranje druge proizvodne linije u Kini, pošto se očekuje da se putovanja vrate na nivoe od prije pandemije korona virusa.

Kina i Francuska pozdravile su dogovor o kupovini helikoptera (Reuters)

Kompanija Airbus saopćila je u petak da je jedna od najvećih kineskih kompanija za iznajmljivanje letjelica GDAT potpisala ugovor za nabavku 50 helikoptera H160, što je posljednji u nizu dogovora potpisanih tokom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Kini.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka, Kina i Francuska pozdravile su dogovor o kupovini helikoptera, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ranije ove sedmice Airbus je najavio otvaranje druge proizvodne linije u Kini, pošto se očekuje da se putovanja vrate na nivoe od prije pandemije korona virusa.

Pad isporuka aviona

Isporuke Airbusa su pale za 11 posto na industrijskoj osnovi, na 127 mlaznih aviona u prvom tromjesečju, u poređenju sa 142 letjelice u istom rrazdoblju prošle godine.

Airbus je prošle godine povukao dvije isporuke zbog zapadnih sankcija Rusiji.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury krenuo je u jačanje srednjoročnih ciljeva proizvodnje i produbljivanje pristupa ključnom tržištu najavom nove proizvodne linije u Kini u četvrtak.

 

Izvor: Agencije