Kina uvodi sankcije tajvanskoj zvaničnici zbog putovanja Tsai

Hsiao Bi-khim i članovima njene porodice zabranjen je ulazak u Kinu nakon posjete tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen SAD-u.

Hsiao Bi-khim i članovima njene porodice bit će zabranjen ulazak na kineski teritorij, Hong Kong i Macau (Reuters)

Kina je najavila nove sankcije protiv tajvanske de facto ambasadorice u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon posjete tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen SAD-u.

Hsiao Bi-khim i članovima njene porodice bit će zabranjen ulazak na kineski teritorij, Hong Kong i Macau, dok kompanijama povezanim sa Hsiao neće biti dozvoljen rad sa kopnenim organizacijama i pojedincima, izvijestili su kineski državni mediji.

Kineski Ured za tajvanske poslove najavio je sankcije nakon što se Tsai sastala sa predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji, što je izazvalo osudu Pekinga.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom

Kina autonomni otok Tajvan smatra dijelom svog teritorija koji treba vratiti i zaprijetila je da će ponovo ujediniti otok s kopnom, ako bude potrebno i silom.

Peking je uveo sankcije Hsiaou i nekolicini drugih tajvanskih dužnosnika u augustu prošle godine, nakon što je bivša predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila otok.

Usljed sve većeg straha od kineske invazije, Tajvan je uspostavio jače veze sa SAD-om, iako ga Washington, kao i većina vlada, službeno ne priznaje kao državu.

Tajvanu je preostalo samo 13 diplomatskih saveznika, nakon što je Honduras prošlog mjeseca prekinuo odnose u korist priznanja Pekinga, koji odbija održavati službene odnose s bilo kojom zemljom koja priznaje Taipei.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada