Kina povukla milione primjeraka službenih novina zbog ‘političke greške’

Izraz ‘politička greška’ je opis koji kineske vlasti često koriste za sadržaj koji je u suprotnosti sa zvaničnim političkim smjerom vlade, piše ‘Foreign Policy’.

Kineske novine na naslovnoj stranici imaju fotografiju kineskog predsjednika Xi Jinpinga (lijevo) i ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom njihovog sastanka (Getty Images)

Američki magazin Foreign Policy objavio je da su kineske vlasti povukle milione primjeraka službenog glasila Komunističke partije Kine, usred periodične nacionalne kampanje širenja ideologije predsjednika Xi Jinpinga.

Foreign Policy je naveo da su povučeni milioni primjeraka novina People's Daily od 30. marta zbog, kako su vlasti ocijenile, “političke greške” u tom izdanju.

Časopis je istakao da je izraz “politička greška” opis koji kineske vlasti često koriste za sadržaj koji je u suprotnosti sa zvaničnim političkim smjerom vlade.

‘Uvredljiv materijal’

Foreign Policy pojašnjava da je greška izostavljanje imena kineskog predsjednika Xi Jinpinga iz rečenice koja je trebala glasiti: “Centralna vlada u čijem je središtu drug Xi Jinping procjenjuje situaciju”.

Kao službeni list Komunističke partije Kine People's Daily se prodaje na kioscima i distribuira na univerzitetima, u stranačkim uredima i drugim institucijama.

Prema Foreign Policyju, svi prodavači su dobili obavještenja u kojima se traži da unište “uvredljivi materijal”, ukazujući time na broj koji je sadržavao grešku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada