Charles III podržava istragu veza britanske monarhije s trgovinom robljem

Kralj podržava istragu poveznice između britanske monarhije i ropstva, objavljeno je nakon izvještaja o dokumentu koji pokazuje historijsku vezu kralja s transatlantskim trgovcem robljem.

Pitanje povezanosti Britanskog carstva s ropstvom i pozivi na moguće reparacije od monarhije sve su češći na Karibima (Reuters)

Britanski kralj Charles III podržava istragu poveznice između britanske monarhije i ropstva, saopćila je Buckinghamska palata, nakon novinskog izvještaja o dokumentu koji pokazuje historijsku vezu kralja s transatlantskim trgovcem robljem.

The Guardian je objavio priču o dokumentu koji je otkrila historičarka Brooke Newman, prenosi Hina.

U njemu piše da je 1689. godine kralj William III dobio 1.000 funti dionica Kraljevske afričke kompanije (RAC) koja je bila uključena u prevoz stotina hiljada robova iz Afrike u Ameriku.

Nedavno otkriveni dokument nosi potpis Edwarda Colstona, magnata trgovine robljem, čija je biografija postala naširoko poznata nakon što su demonstranti srušili njegov kip u Bristolu i bacili ga u luku tokom Black Lives Matter protesta 2020. godine.

“Njegovo veličanstvo ovo pitanje shvata vrlo ozbiljno”, piše u saopćenju Buckinghamske palate.

Pozivi na reparaciju

Pitanje povezanosti Britanskog carstva s ropstvom i pozivi na moguće reparacije od monarhije sve su češći na Karibima, gdje je Charles i dalje čelnik niza država, uključujući Jamajku i Bahame.

Buckinghamska palata rekla je da će kraljevska kuća pomoći u podršci nezavisnom istraživačkom projektu koji će istraživati veze monarhije i ropstva tokom kasnog 17. i 18. stoljeća te da će dopustiti pristup Kraljevskoj kolekciji i Kraljevskom arhivu.

Palata je izdvojila govor koji je Charles održao čelnicima Commonwealtha prošlog juna, kada je rekao: “Ne mogu opisati dubinu lične tuge zbog patnje tolikih ljudi dok nastavljam produbljivati vlastito razumijevanje trajnog utjecaja ropstva.”

Buckinghamska palata očekuje da će se istraživanje završiti “u septembru 2026. godine”.

Britanski trgovci su od 1662. do 1807. godine prevezli gotovo 50 posto ukupnog broja afričkih robova u Ameriku, njih otprilike 3,4 miliona, piše na stranicama Britanske nacionalne biblioteke.

Velika Britanija je 1807. godine zabranila trgovinu robljem.

Izvor: Agencije